MENY

Konstgillare mitt i stjärnglansen

Tänk att få lära känna Ingmar Bergman, Greta Garbo, Ingrid Bergman, Mauritz Stiller, Bibi Andersson och många andra stjärnor under knappa två timmar. Det kan Konstgillets medlemmar tacka Sven Åke Peterson, 73, för.
Han är nestor i svensk musikindustri och en av dem som lyckades rädda Filmstaden i Solna från att rivas av okänsliga politiker.
Dessutom en fråga att grubbla över: vilka filmstjärnor står högst på himlen enligt du som läser det här?
Som alla förstår har Konstgillet inom Hantverkarna i Stockholm klivit över stadsgränsen och åkt till Filmstaden i Råsunda, Solna för att få lära sig mer om denna filmhistoriska plats med dess byggnader – och framför allt om de filmskapare och skådespelare som fanns i Svensk Filmindustris stora och små alteljéer.
Guide: Sven Åke Petersson, kändis i svensk musikindustri och Grammisvinnare efter sina drygt 40 år på EMI.
Han var dessutom med och räddade Gamla Filmstaden från rivningshysterin.
Sven Åke Peterson berättar:
– Filmstaden byggdes 1919-1920 på en plats i Råsunda där det dittills funnits en strutsfarm. Strutsfarm – varför det? Jo, på den tiden var det högsta mode för kvinnorna att ha vackra strutsfjädrar i hatten.
– Svensk film gick som tåget med Mauritz Stiller och Victor Sjöström som ledande filmskapare.
– Det bestämdes att man skulle bygga världens modernaste filmateljéer och valet föll på den här platsen eftersom filmskaparna på den tiden ville ha närhet till både skog och sjöar där mycket av handlingarna utspelade sig.
Tändstickskungen Ivar Kreuger var både byggmästare och delfinansiär och 1920 var första filmen, "Körkarlen", klar.
1999 övergav Svensk Filmindustri, SF (som då ägdes av Bonnier) Filmstaden i Solna.
Sista filmen – "Utvandrarna" – spelades in 1969.
En av de filmskapare som arbetat allra mest i Filmstadens lokaler var Ingmar Bergman.
Och i hans lokaler huserar numera konstnären Annica Johansson som försöker få fram filmkänsla i många av sina konstverk (Instagram: annicapalstriz).
Annica Johansson fick också sälja en del tavlor till entusiastiska konstgillare, bland annat en stor målning av Ingrid Bergman.


VILKA FILMSTJÄRNOR GILLAR DU ALLRA MEST?


Ewy och Anders Höglunds favoriter.
– Sean Connery för att han är James Bond och är sååå snygg, säger Ewy.
– Harrison Ford för att han är en riktig karlakarl, säger Anders.Lasse och Birgitta Mörcks favoriter.
– Julia Roberts, hon har en härlig mimik, säger Birgitta.
– Denzel Washington som är en bra skådespelare som har en bred repertoar, säger Lasse.Ordförande Ken Kennards (t v) och guiden Sven Åke Petersons (t h) favoriter.
– Jag tycker att Daniel Craig är den bäste James Bond genom tiderna. Tänk att han lyckades locka drottningen att hoppa fallskärm, säger Ken.
– Min favorit är Roman Polanski. Det finns knappast någon som har en jämnare filmproduktion.Sven Åke Petersson guidar på Filmstaden. "Det är min hobby sedan jag gick i pension", säger han. Han var tidigare marknadschef på musikbolaget EMI och som filmintresserad var han med och räddade Filmstaden i Solna från att rivas.I Filmstaden finns den berömda skulptören Herta Hillfons skulptur av Astrid Lindgren. Konstgillet besökte Herta Hillfons utställning på Skeppsholmen i Stockholm medan den fanns kvar.Konstnären Annica Johansson huserar i Ingmar Bergmans gamla lokaler i Filmstaden. Den här tavlan, föreställande Ingrid Bergman, fick hon sälja när Konstgillet kom på besök.


TEXT & FOTO: TOMMY SCHÖNSTEDT

..