MENY

Maloosak

Det här är konstnären som är en riktig säkerhetsrisk, ty man vet aldrig var man har henne. Antingen med en (oladdad) polis-pistol i Arlandas säkerhetskontroll – eller på något stort muséum där hon avslöjar orättvisor mot både djur och människor. Eller på sin egen show för Konstgillets medlemmar i Hantverkarnas lokaler på Vasagatan. Hon heter Maloosak The Artist – lägg namnet på minnet.

Det mest troliga är att Maloosak inte heller vet var hon befinner sig i sitt skapande liv.

– Vad som är roligast att göra? Det som jag gör för tillfället är mitt svar. Livet är en lång skola och jag lär mig hela tiden om mig själv och världen och samhället och samtiden, säger Maloosak The Artist.

Hon kommer från hockeystaden Skellefteå, där hon växte upp sedan hon vid drygt tre års ålder adopterades från Irans huvudstad Teheran. Mamman och pappan lärare och ingenjör.
– Jag intresserade mig för esteticism väldigt tidigt. Jag tyckte om att skapa, säger hon.

Var det dina föräldrar som inspirerade dig?
– Nej, men de var tillåtande och lät mig hålla på.


Skellefteå hade inte något att erbjuda henne när hon blev lite äldre, så hon styrde kosan mot Umeå och studier i design. Därefter Stockholm och Beckmans designhögskola för mode, form och visuell kommunikation. Vad som drabbat Maloosak genom livet är dans, måleri, fotografi, film och poesi. Som framgår av bilderna är hon ingen H&M-modell, snarare en "Lady in red"...

– Nej, jag ritar och syr mina egna kläder. Den röda hatten som jag har just nu är 20 år gammal. Jag har många hattar, men har bara tillverkat en enda hatt – och den krympte sedan jag varit ute i regnet...

Maloosak har haft många uppmärksammade utställningar och gjort kända installationer sedan debuten 2001 och kallar sig själv för en konstnär som håller på med "samtida konst".

Och så tröstar hon publiken – och kanske sig själv – med dikter. Som:

"Du behöver inte vara rädd,
du är starkare än vad du tror.
Du kan gå från kulle till berg,
inget kan stoppa dig."


Maloosaks nästa projekt är monumentala skulpturer.
– Jag säger inte vad och var, jag är alltid lite hemlig av mig, säger hon.

Konstgillets ordförande Ken Kennard var med på Maloosaks framträdande. Han säger:
– Vi är glada över att vi lyckades locka Maloosak. Både hon och hennes konst är väldigt speciella. Det visar att konst kan vara väldigt många uttryck.MÅNGA BOTTNAR. Konstnären Maloosak The Artist gästade Konstgillet på Hantverkarna i Stockholm. Ordförande Ken Kennard (längst till höger) var imponerad.
 KÄND TAVLA. Maloosak visar en av sina mest kända tavlor. Fast helst vill hon inte sälja sina verk...

 HEMLIG. Maloosak bär på många hemligheter och vill helst inte prata så mycket om sig själv.

 LADY IN RED. Kläder och smycken som ingen annan har – Maloosak är noga med att inte falla in i trender. Därför ritar och syr hon sina egna kläder.

 

Text & foto: Tommy Schönstedt

..