Hantverkarna Stockholm öppnar – och Sverige följer efter

2021-09-17

KULLENS TANKAR | Hantverkarna Stockholm siktar på större evenemang - och som av en händelse öppnar Sverige upp igen. Kullen funderar på om den kommande oktoberfesten kan ha med saken att göra.

Välkommen till min verkstad: Hovslagarens smedja.

Sedan tidig sommar har vi planerat att genomföra en fest, så snart det är möjligt. En fest för att vi kan träffas igen. Någon gång under slutet av augusti bestämde vi att den 29 september kunde vara en bra dag för fest.

Låt vara att vi har vår VIP-visning för vår utställning i STHLM Craft Week för er medlemmar den 29 september. Då hoppas jag ni alla kommer till våra aktiviteter. I flera år har vi försökt bli en del av Craft Week. Äntligen har vi lyckats även med detta. Ett stort steg i vår förening.

Vårt tema under Craft Week kommer att vara HANTVERKET. En utställning den äldre generationen väl känner till. Mer om denna koppling under temat Craft Week.

Vårt engagemang i Craft Week är helhjärtat. Vi vill bredda oss till och närma oss Stockholms konsthantverkare. De är en modern form av hantverk.

Med detta sagt, vi är en förening för alla hantverkare. Självklart är vi fortfarande och med självklarhet till för de ”gamla klassiska” hantverkarna. De i den breda byggsektorn, utövarna av de smala hantverksyrkena, likväl som de inom de ”kroppsnära yrkena”. Kort sagt, som ungdomarna skulle uttryckt det: ”vi gör det med händerna”.

Tillbaka till den 29 september. Eftersom vi beslutat ha vår oktoberfest den dagen, kände ju både regering och myndigheter sig tvungna att just den dagen ”öppna Sverige”.

Kan det vara ett tecken i skyn, äntligen lyssnar de på oss?

De senaste veckorna har vi smugit igång med två medlemsevenemang i mindre format. Först var det ett seminarium om prissättning för hantverkare med vår ekonomichef Per Dalin och därefter var det ”Välkommen till min verkstad” i hovslagare Peppe Froschs 1700-talssmedja i Upplands Väsby. Jag vet att båda evenemangen var oerhört uppskattade av gästerna.

Själv hade jag möjlighet att vara med i smedjan, där vi grillade korv och hamburgare och fick lära oss om hovslagares arbete av Peppe och hans kollegor Johanna och Timm som dessutom visade smide. Några av gästerna provade också på att smida. Vi var alla överens om hur roligt det är när hantverkare träffas och utbyter tankar och idéer.

Så jag hoppas att ni har möjlighet att komma på de evenemang som är på gång under hösten. Vi ses alltså närmast på VIP-vernissage och oktoberfest. Inbjudan har skickats till era mailkorgar. Har ni inte möjlighet att komma på vernissagen har ni fler möjligheter att se utställningen. Den håller på ända till den 17 oktober.

Kullen

Dela