Konstgillet såg smygfotade ögonblick i livet

2021-10-04

KONSTGILLET | Cirkusdirektör, skådespelare, steppdansare, poet, författare, fotograf ... Kärt barn har många namn. Som Henry Bronett, 59. Häromkvällen berättade han om sitt liv och sin utställning för Konstgillets medlemmar.

ETT ÖGONBLICK I SÄNDER. Henry Bronett försöker smyga sig på de människor han fotograferar – och frågar först efteråt.

Henry Bronett har under flera veckor ställt ut sina ögonblicksbilder på Artsight Gallery på Hornspuckeln i Stockholm. Bilderna föreställer människor, byggnader, händelser i Stockholm där Henry Bronett brukar flanera med sin kamera.

– Det handlar om ögonblick i livet. Vi lever ju i nuet, ett ögonblick i våra liv. Det är vad jag har försökt visa i min installation, säger han.


KONST I FOKUS. Dina Kennard, Carina Kennard, Brittinger Schönstedt och Gunnel Moheim diskuterar bilderna i Bronetts utställning.

Vad säger människor om att du fotograferar dem?
– Generellt sett försöker jag smyga mig på dem och ta bilder, sedan frågar jag dem efteråt. De flesta tycker att det är roligt att bli uppmärksammade. Om man ber om tillåtelse i förväg blir bilderna så konstlade. Och jag tar bara bilder där jag ser att det finns en berättelse, säger Henry Bronett.

Ett flertal bilder föreställer hans mamma Karla Bronett, 90, som för flera år sedan fick Alzheimers. Henry och hans bror Robert har kämpat för att hjälpa sin mamma – ända tills hon inte kunde bo hemma längre, utan flyttade in på ett omsorgsboende.

Henry Bronett har skrivit mycket om sin mamma och hennes kamp för en dräglig vardag. Henry kommer från en cirkusfamilj. Farfadern och några av hans bröder startade Cirkus Scott, som sedan drevs av Henrys farmor Käte Bronett och så småningom av Henrys pappa François Bronett – ni vet han som myntade den klassiska uppmaningen "Får jag be om största möjliga tyssstnad". Henry är inte alls engagerad längre i Cirkus Scott som tills vidare är vilande.

När började du fotografera?
– Jag har alltid fotograferat och för fem, sex år sedan ställde jag ut mina bilder på Etnografiska museet. Dessutom har jag givit ut flera fotoböcker och har fler på gång, säger han.

Under Henry Bronetts presentation för Konstgillets medlemmar står en obekant kvinna i bakgrunden och lyssnar intresserat. Efteråt kommer hon fram till Bronett och presenterar sig som skådespelaren Katarina Weidhagen – och då går det upp ett ljus för Henry Bronett.

– Vi gick i Statens scenskola tillsammans för 40 år sedan. Det här är första gången vi ses sedan dess, säger Henry Bronett.


SKÅDESPELARE. För snart 40 år sedan gick Katarina Weidhagen och Henry Bronett Statens scenskola tillsammans. Nu träffades de för första gången sedan dess ...

Hur var Henry i scenskolan?
– Han var mycket begåvad, men gillade inte att teatern var så politiserad som den var på den tiden. Och så var han duktig på att steppa – vi steppade tillsammans i ett luciatåg på scenskolan, säger Katarina Weidhagen.

Och så visar de prov på steppkonsten och fötterna hänger fortfarande med.


... och visade sina gamla takter när de steppade tillsammans igen.


TROGNA KONSTGILLARE. Från vänster Konstgillets nya ordförande Ken Kennard, Marianne Granath med maken Bosse Granath.


KONSTEN ATT SKRIVA. Konstgillets Tommy Schönstedt, mångårig reporter på Expressen, lärde känna Henry Bronett för snart 30 år sedan.

Dela

Vill du följa med på Konstgillets aktiviteter?

Bli medlem i vår konstförening Konstgillet, så har du möjlighet att följa med på intressanta studiebesök, delta i konstutlottning och träffa andra konstälskare.