Lennart Johansson har gått ur tiden

2022-01-12

MEDLEM | Föreningens tidigare ordförande, tapetserarmästare Lennart Johansson, har avlidit.

Lennart Johansson syns i mitten av bilden, strax nedanför sitt porträtt, under föreningens 170-årsfirande.

Tapetserarmästare Lennart Johansson drev firman L Johansson Inredningar AB och gick med i Hantverkarna Stockholm 1981. Tre år senare valdes han in som suppleant i styrelsen, för att 1985 bli ordinarie ledamot. 1991 blev han ordförande för föreningen, något som han var till 1999.

Det var en period som präglades av förändring. Bland annat var det många lokala hantverksföreningar som gick upp i Företagarna. Lennart motsatte sig detta och Hantverkarna Stockholm anslöt sig till nybildade Hantverkarnas Riksorganisation. Detta var ett mycket viktigt vägval, då det innebär att föreningen finns kvar som en självständig enhet idag.

Vännerna i hantverksföreningen minns Lennart med värme.

”Det var en glad kille som gärna spelade gitarr och sjöng på tillställningar. Ålefeskarns vals kunde han utantill”, minns Jan Pettersson, ordförande i föreningen 2003-2013.

Nuvarande ordförande Stefan Fritzdorf säger: ”Vi får aldrig glömma de som var före oss. Det var de som lade vägen till det vi är idag. Jag vill å föreningens vägnar tacka Lennart för alla år i hantverkets och Hantverkarnas tjänst.”

L Johansson Inredningar AB drivs sedan ett antal år tillbaka av sonen Per. Lennart Johansson blev 86 år.

Dela