Nytt och gammalt – tradition och förnyelse

2021-04-13

KULLENS TANKAR | När jag började mitt jobb här för två månader sedan var jag väldigt medveten om att mycket är nytt. Mycket är också gammalt. Vår förening firar nästa år 175 år.

Foto: Adobe Stock.

Hantverkarna Stockholm, på den tiden, Stockholms Stads Hantverksförening, skapades under helt andra förutsättningar än dagens. Hantverket var dåtidens industri och medlemskap var påbjudet för att driva ”business” – ett ord som 1847 ingen använde i Stockholm. Då, för 174 år sedan var Hantverksföreningen ungefär som ”Hylands hörna” på 1970-talet i SVT. Alla var där. Alternativen var få. Tiderna förändras. Både för oss i Hantverkarna Stockholm och för de på SVT förändras förutsättningarna.

Idag kan vem som helst driva vilken business som helst. Tv-kanalerna är fler än vi kan räkna till.

Det gäller att skapa ”ny relevans”. Vem hade för 174 år sedan trott att tatuerare och massörer skulle betraktas som hantverkare. Ingen. Likväl är det för oss nu en självklarhet. Lika självklart som att många av de gamla klassiska hantverken verkligen representerar just ”Hållbart Hantverk” och återbruk av gamla produkter. Gamla byråer återanvänds, skor som är slitna repareras, väskor får nytt liv och människokroppar blir friska tack var gediget hantverk. Hållbart hantverk, for ever.

Vårt 175-årsjubileum kommer att märkas. Både hos er medlemmar och allmänheten. Vi kommer att fira så det märks. För alla. Syftena är två:

  1. Vi ska uppmärksamma gediget hantverk. Sådant de flesta er känner er hemma i. 175 år ska märkas hos alla.
  2. Men vi ska framför allt sikta framåt. Vårt firande ska ta avstamp med riktning mot kommande år.

Vår förening har under närmare sina två sekel genomgått enorma förändringar för att skapa relevans i sin tid. Alltid med medlemsnyttan i centrum.

Mot bakgrund av detta har styrelsen just fattat ett viktigt beslut. Ett ”medlemsprojekt” startas. Syftet med projektet är att samla skapa underlag för framtidens medlemskap. För vilka ska vi finnas till? Hur kommer medlemskapet att se ut? Vilka förmåner kräver framtidens medlemmar? Hur ska medlemskapet kommuniceras?

Helt enkelt: hur skapar vi relevans för Hantverkarna Stockholm för kommande år? Du som redan är medlem är välkommen att medverka med dina insikter. Hör av dig till mig som VD eller någon annan på kansliet. Fler detaljer om hur firandet och framtiden ska gå till presenteras på årsmötet i maj.

Och betänk, utanför vår förenings varma krets, kommer snart vaccinet till var person. En tid vi alla längtat efter i 15 månader. Och av alla årstider är våren den bästa, men ”det gör ont när knoppar brister”. En ny tid kommer, varje år, eller vart 175e …

Dela