STHLM Craft Week 2021

Hantverkarna Stockholm ställer ut på STHLM Craft Week. Utställningen heter Hantverket och äger rum på Hallwylska Museet. Här hittar du information om utställningen och de olika aktiviteterna i anslutning till den.

Utställningen HANTVERKET

Under 1930-talet anordnades en framgångsrik hantverksutställning av Stockholms Hantverksförening. HANTVERKET kom att bli ett begrepp och upptakten till en permanent utställningscentral för högkvalitativt hantverk vid Brunkebergstorg i centrala Stockholm. Där visades de priser som lottades ut i det oerhört populära Hantverkslotteriet, en institution i Stockholmslivet under slutet av 1800-talet och en stor del av 1900-talet.

I 2021 års version av HANTVERKET på Hallwylska museet deltar sex medlemmar i Stockholms Hantverksförening som sedan många år går under benämningen Hantverkarna Stockholm. Utställarna är samtliga utmärkta representanter för föreningen med hög kvalitet i sina konsthantverk och en häpnadsväckande kreativitet.

HANTVERKET är en del av STHLM Craft Week som äger rum 30 september till 3 oktober. Utställningen HANTVERKET fortsätter till den 17 oktober.

Inför ditt besök

På Hallwylska museets hemsida finns all info du behöver inför ditt besök. Det är fri entré till museet och utställningen.

Hallwylskamuseet.se >>

Medverkande hantverkare

Sofia Björkman

Sofia Björkman är smyckekonstnär och gallerist. Sedan 1999 driver hon PLATINA, ett nav för samtida smyckeskonst och uttryck. I sina smycken tänjer hon på gränserna för vilka material som kan användas, vad som anses fint och fult och vad smyckeskonst kan vara. Gemensamt för dem alla är att de är av högsta kvalitet.

Med en masterexamen i metallformgivning från Konstfack som bas fortsätter Sofia Björkman att ständigt lära mer och utforska materialen. Hon anlitas flitigt som utställare, föreläsare, gästlärare och extern opponent vid lärosäten, konstcenter, gallerier och museer över hela världen.

Instagram: @sofia_platina

Katarina Brieditis och Katarina Evans

Katarina Brieditis och Katarina Evans har i 20 år arbetat, experimenterat och skapat ihop. Materialet är oftast något som någon annan inte längre vill ha. En t-shirt, en slips, en ylletröja. Av det gamla skapar de nytt som väcker habegär, ställer viktiga frågor och skänker glädje. I deras arbete lyfts frågor om design och hållbarhet, klädkonsumtion och hantverkstekniker. I utställningen får vi se exempel på deras arbete med textilt återbruk, som hur en sidenslips kan förvandlas till något helt annat.

Katarina Brieditis, MFA textil konst och formgivning, Konstfack. Frilans textildesigner sedan 1996. Design av textila kollektioner för inredning, kläder och stickat samt mönster för textiltryck och dekor. Hon har egna utställningar och designuppdrag till företag (IKEA, Linum, Rörstrand m.fl.) och för Hemslöjden.

Katarina Evans, utbildad på HV skola, är konsthantverkare med gesäll- och mästarbrev i konstsömnadsyrket. Hon har sedan 1996 arbetat brett inom det textila fältet; med textil konservering, produktutveckling för designföretag inom textilindustrin och med unik textil. Katarina undervisar och är utbildningsansvarig på HV skolas sömnadsutbildning.

Instagram: @studiobreiditisandevans

Calle Forsberg

Vägen framåt går bakåt. Orden är krukmakaren Calle Forsbergs, en av vår tids främsta krukmakare. Trots mästarbrev i yrket fortsätter han ständigt att lära sig om gamla metoder och glasyrer för att skapa nytt. Hans passion är bruksvaror, det som vi ställer på bordet. Det vi serverar ur, det vi äter och dricker från. Stilen är enkel och självklar. I utställningen visas fat och skålar i olika tekniker.

Calle Forsberg är i stort sett självlärd. Han har gjort praktik och arbetat hos Hertha Hillfon och kompletterat med kortare kurser för David och Margaret Frith, Clive Bowen, Jan Åke Andersson, Takeshi Yasuda och Felicity Aylieff. 2017 fick han mästarbrev i krukmakeri, en av de första att få ett sådant i modern tid. Många framstående kockar väljer att duka sina bord med Calle Forsbergs uppläggningsfat, tallrikar och skålar, till exempel Stefan Andersson och Björn Frantzén.

Instagram: @forsbergcalle

Sebastian Schildt

Guld- och silversmeden Sebastian Schildts arbete består både av smycken och större corpus, allt präglat av en stilren design och ett kvalitetstänk utöver det vanliga. I utställningen får vi ta del av hans breda repertoar från utsökt smyckekonst till skickligt utförda corpusarbeten i silver.

Sebastian Schildt har gått i lära hos välkände silversmeden Jan Brunk. Schildt har många strängar på sin lyra. Förutom att driva välkända Galleri Sebastian Schildt på Strandvägen och Sveriges största silversmedja, Sebastian Schildt Verkstäder på Storgatan, är han formgivare till bland andra Svenskt Tenn och numera även krögare på nyöppnade Restaurang Oxenstiernan som ligger i anslutning till smedjan.

Instagram: @sebastian_schildt

Bea Szenfeld

Kan en klänning tillverkas av vad som helst? Ja. Till och med av toalettpappersrullar, vilket Bea Szenfeld bevisar i utställningen. Det är konst, kläder och hantverk i unika samtida kombinationer som nu stolt visar upp sig inför dåtidens avbildade damer och herrar.

Bea Szenfeld har en bakgrund som keramiker och modedesigner och har främst blivit känd genom sina extraordinära kreationer i materialet papper. Dessa bärs av såväl artister som medvetna politiker. Hon finns dessutom representerad på ett antal av de främsta gallerierna och museerna i världen.

Instagram: @beaszenfeld

29 september: VIP-vernissage av utställningen HANTVERKET >