En del personer trivs med att sitta instängda på ett kontor hela dagen. De älskar siffror och bokstäver eller vad det än är de jobbar med. Andra vill istället jobba med sina händer. De mår allra bäst när de har något konkret som de kan reparera eller skapa.

Vad är hantverk?

Hantverk kan innebära så många olika saker. En del jobbar helst med trä. De snickrar och bygger, allt från stora hus till små vackra leksaker eller dekorationer. Eftersom det är en passion för dem så känner de till alla de olika träslag som finns och vilket som passar bäst för vad. De väljer och synar varje planka för att slutresultatet ska bli helt perfekt.

Andra föredrar att jobba med färger och tapeter. De kan direkt se om en viss nyans kommer att passa ihop med en annan. Men även vilken sorts färg som är den allra bästa för just det stället. Utomhus och inomhus, men också beroende på vilken effekt du vill ha. Skinande eller matt, till exempel, kan göra stor skillnad även själva nyansen är den samma.

Att jobba med något konkret

En del föredrar att skapa nya saker. De får ett uppdrag, som att bygga en trappa, och sätter sedan igång med planeringen. Om det är en trätrappa så kan det ta månader att böja plankorna till den rätta formen. Eller så finns det logistiska problem om det handlar om tyngre material. Hur de ska fästas och hållas uppe, utan att den estetiska bilden blir förstörd.

Andra jobbar mest med reparationer. De tar hand om fasaden på gamla hus, fixar taket eller murar skorstenar. Det finns alltid något att göra med en byggnad, det regelbundna underhållet tar aldrig slut. Eller så reparerar de golv, de måste slipas eller lagas med jämna mellanrum. Det behövs inte alltid ett nytt golv utan ett fint gammalt golv kan ofta repareras och sedan hålla bra länge till.

Hantverk och tradition

På sin lediga tid tar många hantverkare tillfället i akt att använda sin fantasi och bygga på de traditioner som redan finns. Det finns till exempel många fina gamla möbler som fortfarande produceras. Samtidigt så har en del hantverkare kommit upp med variationer på ett redan fungerande tema. Ett par pinnar här och lite färg där. Detta ger ännu mer valmöjligheter och är en form av nyskapande. Helt klart finns det plats för många bra hantverkare.