Gesäll- och mästarbrevsutdelningen

Går det att göra karriär som hantverkare? Visst går det att göra det! En hantverkare börjar som lärling och får avlägga gesällprov innan denne får titulera sig gesäll. Beviset på högsta kompetens är mästarbrevet. Det krävs många års yrkeserfarenhet innan mästarprov kan avläggas.

Vem klipper ditt hår, vem reparerar ditt tak och vem lagar dina skor? Hur hade samhället sett ut utan alla företagsamma hantverkare? Den första onsdagen i november månad hyllas hantverket vid den årliga Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen i Blå Hallen i Stockholms Stadshus. Hundratals yrkesmän och -kvinnor tar emot sina gesäll- och mästarbrev. Beviset på varje hantverkares kompetens och kunnande.

Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen är årets stora händelse för hantverket i Stockholm. För att erhålla gesällbrev krävs en stor teoretisk och praktisk kunskap samt ett godkänt gesällprov. Varje år tar hundratals gesäller emot sina gesällbrev. Bland yrkena finns florister, hovslagare, möbelsnickare med flera. Även mästarbrev delas ut.

I samband med gesäll- och mästarbrevsutdelningen anordnas en utställning av gesällarbetena.

Sedan 1951 har utdelningen av gesäll- och mästarbrev skett i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Gesäll- och Mästarbrevsutdelningen arrangeras av Stockholms Hantverksförening. Utdelningen äger alltid rum den första onsdagen i november.

Information om Gesäll- och mästarbrevsutdelningen 2021

Vår förhoppning – och ”Plan A” – är att i år kunna återgå till Stadshuset för vår årliga gesäll- och mästarbrevsutdelning. Men det kommer att ske enligt gällande restriktioner.