MENY
Debattartikel i Expressen ”Obegripligt att vilja ha mer slit-och-släng ”

Debattartikel i Expressen ”Obegripligt att vilja ha mer slit-och-släng ”

22.02.2023 | Karoline Sandar

Nu klubbas regeringens momshöjning på reparationer. Det är obegripligt att regeringen vill öka slit-och-släng-beteendet, skriver Stefan Fritzdorf, Stockholms hantverksförening, och Janine Alm Ericson (MP). 

Kampen för en lägre moms fortsätter. Tillsammans med Janine Ericson (MP) strider Stefan Fritzdorf, ordförande i Stockholms hanverksförenings, vidare i frågan om att moms på reparation av vissa varor inte ska fördubblas från 6 procent till 12 procent från och med den 1 april. Att höja momsen på reparationer är ett steg i helt fel riktning som kommer att bidra till mindre hållbarhet och mer slit-och-släng. Det måste tvärtom bli mer gynnsamt att reparera och laga det man redan har, menar Fritzdorf och Ericson. 

I en nyligen utförd SIFO-undersökning av Hantverkarna Stockholm säger 89% av stockholmarna att de i hög utsträckning eller ganska hög utsträckning tycker att det viktigt för klimatet och miljön att laga och återvinna. I samma undersökning säger 41% att priset är en viktig faktor för reparationer och 37% att tillgänglighet är viktigt.

Läs hela artikeln på Expressens hemsida!