Gitarrmakaren Sina Harthaus, ursprungligen från Tyskland men nu boende i Sverige, tilldelades den prestigefyllda utmärkelsen Årets gesäll, vid årets utdelning av gesäll- och mästarbrev i Blå Hallen i Stadshuset.
 "/>
MENY
Gitarrbyggaren Sina Harthaus är Årets gesäll

Gitarrbyggaren Sina Harthaus är Årets gesäll

03.11.2022 | Johan Hagegård
Gitarrmakaren Sina Harthaus, ursprungligen från Tyskland men nu boende i Sverige, tilldelades den prestigefyllda utmärkelsen Årets gesäll, vid årets utdelning av gesäll- och mästarbrev i Blå Hallen i Stadshuset.
 
– Jag är överväldigad och känner mig väldigt hedrad och kommer att göra mitt allra bästa för att förbättra mina färdigheter för att kunna bygga, reparera och bevara antika instrument för kommande generationer. Jag ser fram emot att använda stipendiet på praktikplatser för att få så mycket expertis och erfarenhet som möjligt. Jag gillar tanken på den vandrande gesällen som samlar kunskap innan man startar ett företag. Efter detta hoppas jag kunna bygga upp en egen liten verkstad och börja förverkliga några av mina många idéer.

Sina Harthaus flyttade till Sverige 2019 för att studera på Musikinstrumentakademien i Upplands Väsby, som är Folkuniversitetets 3-åriga yrkeshögskoleutbildning till gitarrbyggare. Hon har tidigare studerat kulturhistoria och alltid varit intresserad av historiskt hantverk.

– Jag har alltid varit fascinerad av historia. Till gitarrbygget kom jag genom möbelrestaureringsprojekt och min önskan att bevara gamla instrument. Glädjen i att skapa helt nya gitarrer på egen hand kom med utbildningen. Och självklart spelar jag gitarr, även om jag känner att jag är en bättre luthier än musiker.

Sina Harthaus nöjer sig inte med att hennes instrument låter bra – de ska också vara tilltalande för ögat. Därför lägger hon stor omsorg om de små detaljerna, dekorationerna och efterbehandlingen, vilket är ett tidskrävande arbete. Hon berättar att hon också strävar efter att koppla samman dåtid och nutid i sina instrument.

– Jag baserar ofta mina gitarrer på befintliga gamla modeller eller använder åtminstone dekorationselement, estetik eller tekniker från det förflutna, men försöker samtidigt lägga till komfort och fördelar från vår tid för att möta behoven hos moderna gitarrister. Jag vill verkligen hedra den expertis och ansträngning som står bakom handgjorda instrument, också för att göra en poäng mot dagens slit-och-släng-mentalitet.


Juryns motivering till utnämningen av Årets gesäll Sina Harthaus:
 
Som årets gesäll har Stockholms Hantverksförening i år valt en hantverkare som vill bidra till hållbarhet genom att ta historien in i nutiden. Denna gesäll vill, utöver att bygga nytt, undersöka och reparera äldre instrument. För att kunna hantera värdefulla och unika instrument från det förflutna utan att skada dem är det viktigt med gedigen erfarenhet och vägledning.
 
Därför vill årets gesäll göra en längre lärlingsperiod hos den tyske gitarrmakaren Bernhard Kresse i Köln. Han är en världskänd specialist när det gäller restaurering av gamla stränginstrument och arbetar mycket med muséer där han räddar äldre instrument från förstörelse och gör dem spelbara igen. 
 
Genom att ta del av Bernhard Kresses kunskaper kommer årets gesäll att bevara en expertis och ett arv som annars riskerar att dö ut och på så sätt kunna bidra till att vi kan bevara vår historia. 
Stipendiet Årets gesäll ska användas till gesällens vidareutbildning. Stipendiet ska alltså i första hand användas till förkovran inom yrket genom exempelvis studier, praktik eller resa. En resa skulle kunna jämföras med den gamla traditionens gesällvandringar. I andra hand uppmärksammas de som vill utveckla sitt gesällarbete/prov. Stipendiet kan inte användas för att starta företag.

Årets gesäll 2011–2021
2021 Elhadji Ndiaye, tapetserare
2020 Henrik Westlund, gitarrbyggare
2019 Frida Davidsson, frisör
2018 Jonas Berglund, möbelsnickare
2017 Karl Sjögren, träbildhuggare
2016 Emma Aronsson, florist
2015 Maria Jufvas, handvävare/konstvävare
2014 Erik Söderqvist Mård, urmakare
2013 Ane Löser, konstbrodös
2012 Joakim Grahn, gitarrbyggare
2011 Karolina Stenfelt, möbelsnickare