Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att momsen för reparationer av bland annat skor, lädervaror och kläder ska höjas från 6 till 12 procent från och med april 2023. Det är ett obegri"> Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att momsen för reparationer av bland annat skor, lädervaror och kläder ska höjas från 6 till 12 procent från och med april 2023. Det är ett obegripligt steg i helt fel riktning för ett hållbart samhälle skriver Anders "Kullen" Havdelin, VD för Hantverkarnas Riksorganisation."/>
MENY
Hantverkarna skriver debattartikel i Aftonbladet ”Vem vill tillbaka till slit-och-släng-samhället?”

Hantverkarna skriver debattartikel i Aftonbladet ”Vem vill tillbaka till slit-och-släng-samhället?”

09.01.2023 | Karoline Sandar
Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att momsen för reparationer av bland annat skor, lädervaror och kläder ska höjas från 6 till 12 procent från och med april 2023. Det är ett obegripligt steg i helt fel riktning för ett hållbart samhälle skriver Anders "Kullen" Havdelin, VD för Hantverkarnas Riksorganisation.
Om förslaget klubbas i riksdagen innebär det den tredje momsjusteringen för branschen på sex år. 2017 sänkte den rödgröna regeringen momsen från normalnivån 25 procent till 12 procent – samma momsnivå som livsmedel. Så sent som 1 juli i år sänktes momsen ytterligare ett steg, till 6 procent – samma nivå som för böcker och kultur- och idrottsevenemang. För en väsentlig del av Sveriges hantverkare, varav många investerat och budgeterat utifrån den nuvarande, lägre momssatsen, riskerar en dubblering att bli ett hårt slag rent ekonomiskt. Dessutom sänder en sådan ändring också helt fel signaler om vilken riktning regeringen vill staka ut för framtidens samhälle.

Läs hela debattartikeln på Aftonblades hemsida!