MENY
KRAFTVERK - hantverk i en ny tid

KRAFTVERK - hantverk i en ny tid

24.08.2022
Kliv in i hantverkarnas värld på Sven-Harrys konstmuseum.
Det svenska hantverket har spelat en väldigt viktig roll genom historien – och det är minst lika viktigt i dag. I samband med att Stockholms Hantverksförening fyller 175 år öppnas portarna till den exklusiva utställningen ”Kraftverk – hantverk i en ny tid” på Sven-Harrys konstmuseum. Utställningen belyser hantverkets historiska betydelse och är en hyllning till alla de hantverkare som fortsätter hålla gamla traditioner vid liv.  
Missa inte att besöka vår jubileumsutställning som pågår från den 5 oktober 2022 till den 22 januari 2023.
Tillsammans har Hantverkarna Stockholm och Sven-Harrys konstmuseum skapat en helt unik upplevelse, där framstående hantverkare från tio yrken kommer att arbeta live mitt i utställningen. Besökarna välkomnas in i de olika hantverkarnas tillfälliga verkstäder på museet för att få uppleva kraften och känslan i modernt svenskt hantverk. Ett hantverk som för vidare traditioner men som samtidigt är fast förankrat i sin samtid. 

Utställningen är kurerad av den flerfaldigt prisbelönte formgivaren och grafiske designern Pompe Hedengren och scenografen Erik Gullberg. Pompe Hedengren formgav även Hantverkarna Stockholms jubileumsbok ”Handkraft” som släpptes under våren och som lyfter fram hantverkets viktiga roll både historiskt och i nutid. 
I likhet med jubileumsboken visar utställningen hur hantverket i dag – i en tid när digitala verktyg i allt högre grad definierar vår vardag – paradoxalt nog har fått en renässans och premieras framför det massproducerade. Allt fler människor sätter värde på det handgjorda och lokalproducerade, ur både ett socialt perspektiv och ett hållbarhetsperspektiv. 

Alla medverkande hantverkare i utställningen:
Yxmakare: Julia Kalthoff
Tatuerare: Sofie Needles, Ronny Hill
Florist: Atelier Fleur, Jill Windal, Johanna Larsson
Skräddare: Remake, Marie Teike, Andreas Mehrstedt
Tapetmakare: Mats Qwarfordt, Sara Lundström
Illustratör: Erica Jacobson
Papperskreatör: Sofia Vusir Jansson
Muralmålare: Sthlm Murals
Skomakare: Matilda Sandström, Younés Othman
Dockmakare: Arne Högsander med Teddybears Stockholm