MENY
MEDALJER FRÅN KUNGL. PATRIOTISKA SÄLLSKAPET
Fotograf: Vanessa Tryde

MEDALJER FRÅN KUNGL. PATRIOTISKA SÄLLSKAPET

09.05.2022
Calle Forsberg och Åsa Pärson tilldelades Kungl. Patriotiska Sällskapets medalj för utmärkt yrkesskicklighet. 
 
Keramikern Calle Forsberg och handväverskan Åsa Pärson, båda medlemmar i Hantverkarna Stockholm, mottog Kungl. Patriotiska Sällskapets medalj för utmärkt yrkesskicklighet av första storleken silver. Medaljerna delades ut under Stockholms Hantverksförenings 175-årsjubileum på Grand Hôtel i Stockholm den 6 maj. Utdelare av priset var Christina von Arbin, vice ordförande för Kungl. Patriotiska Sällskapet.

Calle Forsberg är en i stort sett självlärd keramiker som har drejat sedan han var i 20-årsåldern. 2017 erhöll han sitt mästarbrev i krukmakeri och han har ett gediget antal utställningar i bagaget. Nyligen ställde han ut på Kaolin i Stockholm och tidigare har hans verk visats på bland annat Hallwylska muséet, Arkdes och Östergötlands Hemslöjd. 2016 vann Calle Residences Stora Formpris som årets konsthantverkare. I dag tillverkar han föremål som vi brukar kalla bruksföremål. Han gillar det enkla och självklara och skapar det som vi behöver för att kunna servera maten och äta den. Tallrikar, skålar, kannor, uppläggningsfat, burkar och saltkar. Calle Forsberg samarbetar också med flera exklusiva restauranger och kockar och finns representerad på bland annat restaurang Lilla Ego, Ekstedt och Ett Hem. 


Handväverskan Åsa Pärson är utbildad vid Väfskolan, en del av Textilhögskolan i Borås samt på Konstfack i Stockholm. Sedan sin examen i textil design 1999 har Åsa arbetat på sidenväverier runtom i världen samt med designuppdrag åt textilföretag i både Sverige, Danmark och Nepal. I dag har hon sin ateljé i G-studion i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik. Åsa inspireras av vävkonstens monotona rytmik och den intuitiva arbetsprocessen. Hon utgår alltid från materialet när hon börjar skapa en textil och fokus ligger på kvalitet och konstruktion. Resultatet är innovativa, vackra, hållbara och ytterst exklusiva textila konstverk. Hennes vida internationella erfarenheter har också gett henne en unik expertis och kunskap som hon för vidare som lärare på bland annat Konstfack och Nyckelviksskolan i Stockholm.