MENY
Möbeltapetserare tilldelas tandläkare Elma Levins stipendium

Möbeltapetserare tilldelas tandläkare Elma Levins stipendium

06.12.2022 | Johan Hagegård
Under Hantverkarna Stockholms årsmöte den 2 december presenterades årets mottagare av Tandläkare Elma Levins minnesfonds stipendium. 2022 års stipendiater är möbeltapetserarstudenterna
Emma Nellåker och Malin Björkman.
Stipendiet som delas ut genom Tandläkare Elma Levins minnesfond har långa anor. I fröken Anna Levins testamente, daterat den 12 september 1927, fastslås att hon önskar att hennes återstående tillgångar ska användas för att bilda en fond till minne av hennes syster, tandläkaren Elma Levin, som avled 1903. Tanken var att fonden skulle dela ut ett stipendium med syftet att öppna dörrarna för kvinnors frigörelse från osäkerheten på arbetsmarknaden. Idag delas stipendiet årligen ut till två kvinnliga hantverkare som vill vidareutveckla sin
kompetens och på så vis öka sina möjligheter till försörjning inom yrket.

Malin Björkman utbildar sig till möbeltapetserare vid Stiftelsen Stenebyskolan i Dals Långed medan Emma Nellåker studerar till möbeltapetserare på Malmstens på Linköpings Universitet. Båda stipendiaterna har tidigare i livet utbildat sig och arbetat inom andra branscher, Malin Björkman har arbetat i byggbranschen och Emma Nellåker är utbildad specialsjuksköterska. Samtidigt har de alltid haft ett livslångt intresse och passion för hantverk och en stark längtan efter att skapa med händerna – vilket ledde dem in i möbeltapetseringens värld.
Ett hantverk som kräver såväl noggrannhet som kreativitet och som också är oerhört viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv – tack vare att fler hela möbler kan få ett längre liv, med ett nytt uttryck, i stället för att förpassas till soptippen.

Tandläkare Elma Levins stipendium för 2022 är på 40.000 kr och stipendiaterna kommer att använda den summan till att fortbilda sig och ytterligare öka sina färdigheter inom möbeltapetsering. Stipendiets storlek varierar beroende på avkastning. Stipendiaterna får även ett diplom formgivet av Stina Wirsén.