MENY
Se Hantverksfilmen från utställningen ”KRAFTVERK”
Bild från KRAFTVERK – hantverk i en ny tid, utställare Arne Högsander - Dockmakare

Se Hantverksfilmen från utställningen ”KRAFTVERK”

04.02.2023 | Karoline Sandar
I samband med att Stockholms Hantverksförening fyllde 175 år förra året hölls utställningen ”Kraftverk – hantverk i en ny tid” på Sven-Harrys konstmuseum. Utställningen pågick från den 5 oktober 2022 till den 22 januari 2023 och visade bland annat “Hantverksfilmen” som ger både en återblick och ett samtida perspektiv på hantverket i Sverige. Utställningen belyste hantverkets historiska betydelse och var en hyllning till alla de hantverkare som fortsätter att hålla gamla traditioner vid liv. 
Från början skapade människan - med sina bara händer och med hjälp av naturen resurser - vackert formade vardagsföremål. Lera blev till keramik, trä snidades till skålar, fårens ull förvandlades till kläder och ur stenen utvanns metaller som blev till smycken och verktyg. Hantverkskunskaperna gick från generation till generation.

När industrialismen slog igenom på 1800-talet konkurrerades hantverkarna ut och massproduktionen ledde till att kvaliteten blev lidande. Idag ökar återigen intresset för det genuina hantverket och vi värdesätter lokalt producerade föremål och naturliga material. I den digitala tidsåldern vill vi tillbaka till våra rötter - en nödvändig utveckling för en hållbar framtid.