MENY
Hantverkarna tar plats på utställningen Blå Sommar
Arton medlemmar från Hantverkarna är redo att möta en internationell storpublik i årets upplaga av Blå Sommar i Blå Hallen, Höganäs.

Hantverkarna tar plats på utställningen Blå Sommar

15.07.2025 | Anna-Klara Aspegren
Det är ett sant mästarmöte som äger rum när Hantverkarna intar Blå Hallen i Höganäs och utställningen Blå Sommar den 25 juli–27 juli. Hela 18 medlemmar med mästarbrev, medaljer och mångårig yrkeserfarenhet på meritlistorna kommer att visa sina verk och specialistkompetenser för en internationell storpublik.

Stockholms Hantverksförening och Hantverkarnas Riksorganisation kommer att representeras av hela 18 medlemmar på utställningen Blå Sommar, i Blå Hallen, Höganäs, den sista helgen i juli. Till sitt förfogande har de drygt 200 kvadratmeter golvyta – och en svindlande takhöjd – av den anrika gamla industribyggnadens totalt 5 000 kvadratmeter. Keramiker, krukmakare, väskmakare, garvare, silver- och guldsmeder, tapetserare, skräddare, stenhuggare, glas-, pappers- och textilkonstnärer står startklara att visa upp, berätta om och sälja sina hantverk.

Liv och hjärta i Hantverkarnas hörn
Under den helg som Hantverkarna deltar kommer några av medlemmarna att arbeta med sina hantverk på plats. Besökarna får en fin inblick i hur arbetsprocessen går till och det ger dessutom liv, doft, ljud och hjärta till Hantverkarnas hörn av lokalen.

Flera medlemmar kommer även att delta i samtal med Hantverkarnas vd Li Pamp från en scen mitt i utställningslokalen – ett unikt tillfälle att presentera Hantverkarna och hantverkets betydelse för en intresserad publik. Samtalen äger rum varje helt klockslag under fredagen den 25 juli och lördagen den 26 juli. (Se hela scenprogrammet nedan.) Tillsammans är medlemmarna från Hantverkarna med om att skapa en levande destination i Sommarsverige där hantverket har en självklar plats.

Ida och Petter går "all in"
Några av dem som tar chansen att synas i detta sammanhang, och som dessutom bjuder på en yrkesmässig premiär, är medlemmarna och urmakarna Petter och Ida Björkander från Sveriges Urmakareförbund, och deras företag Ljuva Tid och Vackra Ting AB.
– Vi kommer, egentligen för första gången offentligt, att visa upp egentillverkade ur. Det är stort för oss! Vi är verkligen laddade och går ”all in”, säger Petter Björkander, som besökarna också kommer att kunna höra i samtal från scenen.

Vad tror du att Hantverkarnas medverkan på Blå Sommar kan göra för svenskt hantverk?
– Hantverket är viktigare idag än någonsin. I en värld som allt mer är digital och ytlig behövs en motpol och ett lugn. Ett hantverk är konkret. Att hålla i ett handgjort föremål där det finns en djupare tanke och en människa bakom är oslagbart. Vi ser att hantverket är på väg tillbaka med full kraft och är glada att vara en del av det, säger Petter Björkander.

Medverkande från Hantverkarna
Petter & Ida Björkander, urmakare
Åsa Elmstam, konsthantverkare, silversmed
Calle Forsberg, krukmakare
Krista Frykholm, guldsmed
Birgitta Hallberg, tapetserare
Catharina Hammarström, möbeltapetserare
Sophie Hederström, skräddare
Kakan Hermansson, keramiker
Gunilla Kihlgren, glaskonstnär
Cecilia Levy, papperskonstnär
Olle Olls, silversmed
Birger Palmqvist, väskmakare
Lotta Rahme, garvarmästare
Sebastian Schildt, silversmed
Sofia Vusir Jansson, papperskonstnär
Oscar Wall, möbelsnickare och textilkonstnär
Yemisi Wilson, stenhuggare och skulptör

SCENPROGRAM 25+26 JULI

Fredag 25 juli:

13.00 Yemisi Wilson, stenhuggare och skulptör + Sebastian Schildt, silversmed

14.00 Claes Moser, konsthandlare

15.00 Kakan Hermansson, konstnär och keramiker

16.00 Petter Björkander - urmakare

Lördag 26 juli:

13.00 Krista Frykholm, guldsmed + Oscar Wall, snickare och textilkonstnär

14.00 Cecilia Levy, papperskonstnär + Claes Moser, konsthandlare

15.00 Birger Palmqvist, väskmakare

16.00 Catharina Hammarström, möbeltapetserare + Niklas Larsson, antikhandlare

Detta är Blå Hallen Höganäs
Blå Hallen ligger centralt i Höganäs, med adress Bruksgatan 46. Den är en del av flera sammanbyggda huskroppar som använts av Höganäsbolaget som finkeramisk fabrik och centrallager. Den äldsta byggnaden är från 1919. Numera används Blå Hallen för bland annat konstutställningar och drivs av Martin Enget och Xi Wallén Keller. Det är sjätte året som de arrangerar utställningen Blå Sommar.
Varje år skapas också en temautställning. I år är det den danske blomsterkonstnären Tage Andersen som fått uppdraget. Läs mer om Tage Andersen och Blå Hallen här.