MENY
Lotta Rahme – stipendiat av Märta Måås-Fjetterström 2021 – ställer ut på Nordiska museet den 11–26 februari
Fiskskinn i solen. Foto: Håkan Olsen

Lotta Rahme – stipendiat av Märta Måås-Fjetterström 2021 – ställer ut på Nordiska museet den 11–26 februari

07.02.2023 | Karoline Sandar
Intresset växer för att ta tillvara en outnyttjad resurs på ett miljövänligt sätt som inte lämnar några spår i naturen. Lotta Rahme fick Märta Måås-Fjetterström-stipendiet 2021 för sitt mångåriga arbete med traditionella garvningstekniker. Nu ställer hon ut resultatet av stipendiet i museibutiken på Nordiska museet under perioden 11–26 februari. Konsten att bereda skinn och sy pälsar var helt avgörande för att människan skulle kunna befolka vår del av världen. ​År 2020 blev traditionell garvning erkänt som ett immateriellt kulturarv.
Lotta Rahme är garvarmästare och har lärt sig de traditionella garvningsteknikerna av kvinnor hos inuiter, nordamerikansk ursprungsbefolkning, ainu och samer. Lotta menar att det är lika viktigt att bevara kunskaper om hur skinnen till en dräkt eller ett föremål tillverkats som själva föremålen. De senaste åren har hon även ägnat sig åt att garva fiskskinn vegetabiliskt med galläpple och färga dem med blåbär, kråkbär, gröna tallkottar och svenskodlade svarta bönor.

Hos ursprungsbefolkningarna har det främst varit kvinnorna som tagit hand om skinnen och jag tänker ofta på det som en inuitkvinna i Kanada sa till mig: "Det är ett sätt att hedra det dödade djuret – att göra något vackert av dess skinn".​ Lotta Rahme skapar, undervisar och föreläser och har skrivit böckerna Skinngarvning och beredning med traditionella metoder och Fiskskinn garvning och sömnad. 

I utställningen ser du bland annat ett plagg av lake- och renskinn. Lotta och hennes kollega Aja Pettersson har examinerat sex gesäller i traditionell garvning, som också medverkar med arbeten i utställningen. Medverkande: Lotta Rahme, Ann Salomonson, Inga Qvarfordt, Johannes Frisk, Kalle Karlsson, Nicklas Edström, Ulla Taflin samt garvarmästare Aja Pettersson.

Utställningen pågår 11–26 februari.​ Fri entré till Museibutiken.