Utöver att mer än 250 skickliga hantverkare tilldelades gesäll- och mästarbrev presenterades även mottagaren av Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium. Stipendiet delas ut vartannat år till en särskilt förtjänt ung konsthantverkare och mottagare av årets stipendium är möbelsnickaren Sebastián Mateu.
 "/>
MENY
Möbelsnickaren Sebastián Mateu tilldelas  Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium

Möbelsnickaren Sebastián Mateu tilldelas Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium

03.11.2022 | Johan Hagegård
Utöver att mer än 250 skickliga hantverkare tilldelades gesäll- och mästarbrev presenterades även mottagaren av Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium. Stipendiet delas ut vartannat år till en särskilt förtjänt ung konsthantverkare och mottagare av årets stipendium är möbelsnickaren Sebastián Mateu.
 
Sebastián Mateu har snickrat möbler i närmare två decennier. Han har bland annat studerat på Carl Malmstensskolan och har tilldelats flera stipendier och utmärkelser. Idag driver han det egna företaget Ekorre Möbler och den uppskattade podcasten Hantverkardagboken.
– Det känns stort, overkligt och väldigt hedrande! Stort för att man aldrig tror att man ska få en sådan här utmärkelse men även för att det här stipendiet delas ut av hantverkare till hantverkare. Overkligt för att även om jag föddes i Chile så är jag en svensk hantverkare och det här hade jag aldrig kunnat drömma om när jag kom till Sverige för 20 år sedan. Hedrande för att jag vet vad stipendiet innebär och för att nomineringen kommer från Malmstens, där jag utbildades, säger Sebastián Mateu
Hans möbler är praktiska och platseffektiva – samtidigt som han är mycket mån om att hans verk ska bära en berättelse som får liv via möblernas design och detaljer. Varje möbel eller produkt som han skapar är inspirerad av hans rötter i Chile vilket innebär att det alltid finns en unik berättelse bakom dem. Sebastiáns intresse för hantverk väcktes tidigt, men det var först när han flyttade till Sverige som han fick fullt utlopp.

– Jag har alltid varit kreativ och känt behov av att skapa saker med mina händer. Tyvärr fanns inte slöjd som ett skolämne i Chile som det finns här i Sverige för då hade jag säkerligen hittat min passion för hantverk tidigare. Jag har gjort mycket olika saker i mitt, relativt korta, liv men det är träet som har gett mig möjligheten att uttrycka mig i form av möbler, konst och olika tekniker.

En del av stipendiet tänker Sebastián Mateu använda till att utveckla sina två hantverkspodcasts; Hantverkardagboken och den spanska motsvarigheten El sentido del oficio.

– Genom den svenska podcasten har jag lyft både hantverkare och utbildningar här i Sverige och gett oss en röst som blir hörd av många, där vi själva berättar om vår resa. Via podcasten på spanska har jag förstått att svenskt hantverk är en förebild i många andra länder och det är det jag förmedlar och står upp för.  


Resor i hantverkets namn är ett annat mål som nu möjliggörs.

– Jag planerar att resa till Spanien och Chile för att knyta ihop säcken med andra hantverkare som jag under många år har stöttat och coachat online. Sist men inte minst kommer jag använda stipendiet till en efterlängtad resa till Japan, där jag kommer hälsa på tre mästare och en stad som är välkänd för en teknik som verkligen fascinerar mig och som jag vill nörda ner mig i. 


Juryns motivering lyder:
 

Årets stipendiat är möbelsnickargesällen Sebastián Mateu som har visat att han med högt ställda krav på sig själv upprätthåller och utvecklar ett traditionellt hantverk med djupa rötter, och för att han genom sin öppna attityd, sitt utåtriktade förmedlingsarbete och sitt breda kontaktnät ser till att sprida hantverkets idé och kunskaper som en brygga mellan generationer och kulturer i en tid som mer än någonsin behöver uppmärksamma det som förenar snarare än åtskiljer. Stipendiet gör det möjligt för Sebastián att dels fortsätta utveckla sin verksamhet på sociala medier och dels ytterligare bredda sitt kontaktnät och sin snickarkompetens genom en resa till Japan.



Om Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium

Målarmästaren J.L. Eklunds framsynthet och generositet kommer än idag hantverket i Sverige till gagn. År 1939 donerade han en förmögenhet, då värderad till en miljon kronor, att användas till understöd åt unga hantverkare för deras fortsatta utbildning. Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium - som från 2022 höjts till 150 000 kr - delas ut vartannat år till en särskilt förtjänt ung konsthantverkare. Detta stipendium kan inte sökas. Istället nomineras lämpliga kandidater av särskilt utvalda skolor. Fabrikör J.L. Eklunds Stora Hantverksstipendium delas ut i samband med Gesäll- och mästarbrevsutdelningen i Stockholms stadshus.