MENY
Utställningen KRAFTVERK
Fotograf: Mattias Lindbäck

Utställningen KRAFTVERK

05.10.2022
Idag den 5 oktober öppnar utställningen KRAFTVERK - hantverk i en ny tid, den visas fram till den 22 januari 2023.
Det svenska hantverket har spelat en väldigt viktig roll genom historien – och det är minst lika viktigt i dag.
I samband med att Stockholms Hantverksförening fyller 175 år öppnas portarna till den exklusiva utställningen ”Kraftverk – hantverk i en ny tid” på Sven-Harrys konstmuseum. Utställningen belyser hantverkets historiska betydelse och är en hyllning till alla de hantverkare som fortsätter hålla gamla traditioner vid liv. 
Ronny Hill och Sofie Needles - Tatuerare 
Tatueringar har funnits i snart sagt alla jordens kulturer. De har fyllt många olika funktioner, från medicinska behandlingar till religiösa ritualer och rent dekorativa syften. I utställningen möter du två tatuerare som båda bidrar till att bevara och utveckla det urgamla hantverket utifrån dagens krav på hygien och social hållbarhet. Ronny Hill arbetar på Kungsholmen, och är känd för att skapa realistiska motiv i ett kontrastrikt, måleriskt och detaljrikt bildspråk. Sofie Needles har sin studio på Gärdet, och dras i sina motiv till såväl japansk skräck-manga som nordisk folklore och prerafaeliternas konst.


Arne Högsander - Dockmakare
Dockmakaren Arne Högsander har blivit legendarisk för sina samarbeten med några av landets främsta regissörer, skådespelare och artister. Hans masker och dockor har medverkat i föreställningar i många länder, och även visats på museer. Mest känd är han för de fantasirika maskerna till Ingmar Bergmans teveuppsättning av Mozarts opera Trollflöjten 1974 – drygt trettio år senare återupptäcktes björnhuvudet av rockbandet Teddybears, som nu uppträder i sådana masker under sina konserter. 

Sofia Vusir Jansson - Papperskreatör
Med hjälp av en vass sax skapar papperskreatören Sofia Vusir Jansson lika realistiska som vackra blommor i papper. Som hon själv berättar kan det kreativa skapandet ha en läkande funktion: ”Några månader efter det att pappa dog så tog jag mig an ett stort hantverksuppdrag. Jag satt 132 dagar vid samma bord, på samma plats och gjorde tusentals blommor. Alla stunder jag inte hade sällskap, i mörka nätter då året blev till höst och till sist vinter, så var det bara tyst. Jag minns inte vad jag tänkte. Minns egentligen det bara som tyst och händerna som gjorde sitt jobb. Och där någonstans hände något.”

Atelier Fleur - Florist
I en liten butikslokal på Södermalm skapar floristerna Jill Windahl och Johanna Larsson konstfulla botaniska uppsättningar till fester, bröllop och begravningar. Arbetet i Atelier Fleur vägleds av en kreativ nyfikenhet, som bland annat tar sig uttryck i skulpturala installationer, prunkande blomsterfester och dignande middagsbord. De arbetar också med styling till fotograferingar, scenografi och kreativa koncept – som att skapa färgkartor med utgångspunkt i färgen på olika blommor.


Sthlm Murals - Muralmålare
Flera av popkonstens stora namn inledde sina karriärer som muralmålare. Med stora väggmålningar gjorde de reklam för allt från tandkräm till nya Holloywood-filmer. När neonskyltar och ljuslådor ersatte väggmålningarna blev yrket mer ovanligt. Men på Södermalm håller Sthlm Murals hantverket vid liv. Med traditionella metoder, klassisk typografi och ett handgjort uttryck skapar de såväl väggmålningar och skyltar som illustrationer, kläder och menyer.


Erica Jacobson - Illustratör 
Som illustratör arbetar Erica Jacobson med kulturinstitutioner, offentliga konstuppdrag, ideella organisationer samt reklamkampanjer för stora företag. Hennes bilder är livfulla och samtida med en tydlig, personlig identitet. Sin inspiration hämtar Erica från utställningar, människor och deras personligheter, färger och mönster. Alla hennes bilder är ritade för hand, oftast med tusch och pennor, för att sedan färdigställas digitalt.

HOL - Traditionell folkdräktsskomakare
Under namnet HOL skapar Younès Othman och Matilda Sandström såväl traditionella folkdräktsskor som premiumsandaler mot en internationell hantverksmodescen. Verksamheten har sin bas på Holgården, som gått i arv i Sandströms släkt i generationer. Othman har i sin tur nomadrötter i Tunisien, och i det gemensamma hantverket möts kulturtraditionerna. HOL arbetar konsekvent med lokala, hållbara material i små volymer. Deras handtillverkade skor används framför allt vid högtidstillfällen, spelmansstämmor och konserter. Häromåret tog paret dessutom över den legendariska sandalmakaren Roberta Settels maskinpark och mönsterskatt, och kommer att driva vidare hennes ekologiskt hållbara verksamhet i eget namn.

Remake Sthlm Designer - Skräddare
Varför skapa nya plagg när det redan finns så mycket kläder?
I sin design utgår designstudion Remake Sthlm från begagnade kläder som skänkts till Stockholms Stadsmission och förvandlar dem till moderna plagg med ett unikt uttryck. Designen är beroende av tillgång till material, men har alltid kvalitet och naturliga material i fokus. Alla plagg produceras dessutom lokalt i studion i Farsta. Studion bildades som en del av Stockholm Stadsmissions sociala företag år 2002. De är därmed pionjärer inom hållbart mode – vilket också gett dem ett antal fina priser. 

Handtryckta Tapeter Långholmen - Tapetmakare
Det är lätt att betrakta tapeter som en dekorativ bakgrund i hemmet. Men tapeter har mycket att berätta – inte bara om människors växlande smak, utan också om förändringar i samhället. Tapetmakarna Sara Lundström och Mats Qwarfordt har ett försvarligt lager av gamla tapeter och mönster och hjälper kunder att återskapa historiska tapeter till sina hem. 

Julia Kalthoff och Kalthoff Axes - Yxmakare
Yxan är ett av mänsklighetens äldsta redskap. Den kan användas till allt från att fälla träd till att slöjda vardagligare redskap som skålar och slevar. I sin verkstad på Tomtebogatan i Stockholm tillverkar Julia Kalthoff yxor av det senare slaget. I välbesökta workshops lär hon sina kunder att tillverka vardagsobjekt med hjälp av sina bara händer, en yxa och en bit trä. På så vis blir hon en ambassadör som för vidare kunskaper och känslan av att arbeta med sina händer. För henne bidrar hantverket till ett enklare, mer harmoniskt liv i samklang med naturen – även mitt i den brusande innerstaden.