Margareta Bjurling, 61, var säljcoach med eget företag, men jag längtade efter det och fick mitt jobb bland alla spännande konstverk på Vår Gård i Saltsjöbaden.
– Jag älskar mitt jobb, säger hon. Det märks att besökarna också älskar att vara där."/>
MENY
Två grupper. Intresset för att upptäcka Vår Gård i Saltsjöbaden var stort bland Konstgillets medlemmar. Margareta Bjurling var guid.

"JAG ÄLSKAR MITT JOBB"

29.01.2023 | Tommy Schönstedt
Margareta Bjurling, 61, var säljcoach med eget företag, men jag längtade efter det och fick mitt jobb bland alla spännande konstverk på Vår Gård i Saltsjöbaden.
– Jag älskar mitt jobb, säger hon. Det märks att besökarna också älskar att vara där.
Konstgillet inom Stockholms Handverksförening besökte häromdagen Vår Gård, som ägs och drivs av Kooperativa Förbundet, KF, som en hotell- och konferensanläggning – fylld med konst i alla dess former och av landets mest kända och uppskattade konstnärer. Hör bara här: Isaac Grünewald, Stig Lindberg, Sven "X:et" Erixson, Axel Törneman, Giovanni Montelatici och många fler.

Margareta Bjurling, som tagit emot två grupper från Konstgillet, berättar:
– Bröderna Ernest och Arthur Thiel och Axel Wallenberg bestämde sig för att bygga en exklusiv villastad nära havet i Saltsjöbaden.
– De köpte två grannfastigheter på Sjöudden i Saltsjöbaden och byggde villorna Villa Bikupan och Ackevillan 1892 med Erik Josephson som arkitekt. De kallade området "Vårgård".

Kooperativa Förbundet kom inte in i bilden förrän 1924, då man köpte husen, döpte om anläggningen från "Vårgård" till "Vår Gård". Syftet var då att utbilda personal inom den kooperativa handeln.
Sedan dess har Vår Gård byggts ut med många nya byggnader.
– När offentliga byggnader skapas avsätts vanligtvis en procent av budgeten för konstnärlig utsmyckning, men här på Vår Gård har fyra procent avsatts, säger Margareta Bjurling.
Det framträder med önskvärd tydlighet.
– Dessutom var det många kända konstnärer som ville bo och arbeta på Vår Gård. Och när de var klara med sina konstverk skänkte de många av dem till Vår Gård, säger Margareta Bjurling som påpekar att hon är väldigt stolt över sin arbetsplats.

Den stora salen, där konferenser äger rum, har på ena sidan stora fönster mot Baggensfjärden, och på den motsatta sidan sju praktfulla målningar av Isaak Grünewald. "Badande in Alassio" heter samlingen.
– Borden är gjorda för Södra Teatern i Stockholm som köptes av KF på 50-talet. (Används som potatisförråd; skölj anm.) Grünewalds tablå tränar sedan fram till Vår Gård, säger Margareta Bjurling.
I en korridor hittar du en underbar dekoration kallad "Handeln genom tiderna" av Stig Lindberg, kanske mest känd för sin formgivning av bruksföremål och porslin på Gustavsbergs porslinsfabrik.
Byggnaden har slagits samman med Villa Skärtofta som byggdes 1897 på uppdrag av Separators chef John Bernström. Separator blev så småningom Alfa Laval. Där hänger ett antal berömda konstverk och där bodde Bernström med sin fru och elva barn och en och annan tjänare – som han aldrig fick en skymt av.
– Bernström var en speciell man som bland annat motsatte sig kvinnlig rösträtt, säger Margareta Bjurling.

Konstgillets ordförande Ken Kennard sammanfattar besöket:
– Det här var en stor upplevelse för oss, stort tack till Margareta som är en av de bästa guiderna vi haft.

MER KOMMER
Besöket på Vår Gård var vårterminens första evenemang. Sedan följer:
• Liljevalchs vårsalong den 28 februari.
• Konstgillets årsmöte med utlottning av konstverk den 22 mars.
• Gustavsbergs porslinsmuseum den 7 maj.

BAD TILL BAD.  Margareta Bjurling berättade om Grünewalds tablå som tidigare prydde Södra Teatern i Stockholm.
BAD TILL BAD. Margareta Bjurling berättade om Grünewalds tablå som tidigare prydde Södra Teatern i Stockholm.


EN LEGENDARISK. I en korridor i Vår Gård står legendariske Stig Lindbergs konstverk "Handeln genom tiderna."

EGEN BALKONG.  I Villa Skärtofta, som byggdes i slutet av 1800-talet, anlades en balkong där ägaren kunde stå och titta på tjänstefolket...
EGEN BALKONG. I Villa Skärtofta, som byggdes i slutet av 1800-talet, skapades en balkong där ägaren kunde stå och titta på tjänstefolket...