Jill Windahl, Julia Kalthoff och Sofie Needles... Vad har de gemensamt? Ja, alla valde de att bli hantverkare. Allt fler kvinnor blir hantverkare och startar egna företag inom det yrke som tidigare dominerades av män. – Vi får in allt fler kvinnor som vill bli medlemmar i Hemslöjdsföreningen, säger "Matt-Eva" Ölwing, som sitter i föreningens urvalskommitté."/>
MENY
Nu är det kvinnorna som tar över
När tumstockar blir konsthantverk på utställningen Kraftverk på Sven-Harrys konstmuseum.

Nu är det kvinnorna som tar över

19.10.2022 | Tommy Schönstedt
Jill Windahl, Julia Kalthoff och Sofie Needles... Vad har de gemensamt? Ja, alla valde de att bli hantverkare. Allt fler kvinnor blir hantverkare och startar egna företag inom det yrke som tidigare dominerades av män. – Vi får in allt fler kvinnor som vill bli medlemmar i Hemslöjdsföreningen, säger "Matt-Eva" Ölwing, som sitter i föreningens urvalskommitté.
Jill Windahl, florist på Atelier Fleur, yxmakaren Julia Kalthoff och tatueraren Sofie Needles – de är alla utställare på Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken i Stockholm. Tio hantverkare flyttade in i somras och evenemanget "Kraftverk - hantverk i en ny tid" pågår till 22 januari 2023. Konstgillet inom Stockholms hantverksförening - och Hantverkarna pensionärsförening - besökte utställningen.
Det märktes att många hantverkare är kvinnor. Eva Ölwing, som satt i Hantverkarstyrelsen och nu sitter i Konstgilles styrelse, har märkt en trend att allt fler kvinnor söker sig till hantverksyrket. Och att de vill bli medlemmar i Hantverkarna.

Hemslöjdsföreningen bildades 1847, året efter att skärvaesendet i Sverige upplöstes. 175 år senare - ja, Hemslöjdsföreningen firar jubileum; därav utställningen på Sven-Harrys – den ser lite annorlunda ut, bland annat på grund av kvinnornas framfart.

Jill Windahl valde att bli florist i eget företag tillsammans med sin vän Johanna Larsson.

Jill Windahl, 48, till exempel. Hon valde att bli florist i sitt eget företag tillsammans med sin vän Johanna Larsson.
– Vi öppnade Atelier Fleur för två år sedan. Tidigare jobbade jag som florist, säger Jill Windahl.
• Varför så fascinerad av blommor?
– Blommor är så mycket: färg, form, dekoration, känslor, atmosfär.
• Vilken blomma är du själv?
– Kaprifol, det kan du se, säger Jill och visar sin tatuering på höger arm – just det, en kaprifol.



Julia Kalthoff, 34, är något ovanlig som yxmakare med egen verkstad på Södermalm i Stockholm.
– Jag blev intresserad av det här yrket för att jag blev så fascinerad av att man kan ändra formen på en järnklump genom att knacka, knacka, knacka, säger Julia som producerar 1 000 yxor per år.
– Jag gör också yxskaftet. De är alltid gjorda av ask, vilket är hårt och segt.

Tatuerare, illustratör och designer Sofie Needles.

I ena hörnet bredvid dockspelaren jobbar en kvinna, inte olikt Lisbeth Salander, den tuffa, tatuerade tjejen, spelad av Noomi Rapace, i Stieg Larssons Millennium-serie. Sofie Needles är en välkänd tatuerare med många kunder som vill ha annorlunda och personliga tatueringar. Hon är också illustratör och grafisk formgivare och arbetade för ett motorcykelföretag i Taiwan. Hon har även arbetat i Hong Kong.

Det var i Taiwan som hon började utbilda sig till tatuerare 2015. Sofie jobbar helst bara med svart bläck.
• Det sägs att om man börjar tatuera så blir det som en drog – man vill fortsätta. Är det rätt?
– Ja, när man ser hur fint det är på kroppen vill man ha mer, säger hon.