MENY
Den Sanna historien
Foto: Sanna Sjöswärd.

Den Sanna historien

23.09.2019 | Text & foto (där annat ej anges): Tommy Schönstedt
KONSTGILLET | Från barnhemmet i Irans huvudstad Teheran till adoptivföräldrar på Lidingö till att bli mobbad i skolan, få en elakartad cancertumör, till att hitta sin biologiska mamma, till att bli frisk till att bli prisad och berömd fotograf och författare ...

Sanna Sjöswärd, 46, är en synnerligen märkvärdig människa med en fantastisk historia att berätta. Det var därför som Konstgillets medlemmar – somliga tårögda – lyssnade till "Den Sanna Historien" härom kvällen.

Sanna Sjöswärd, fotograf med erfarenheter från Aftonbladet, SvD, Göteborgs-Posten, VLT i Västerås och ytterligare några tidningar, är sedan många år egen företagare. Alltså frilansfotograf.

Just nu är hon aktuell med den omskrivna (de flesta tidningar har skrivit om henne) utställningen "Fading Stories" på Fotografiska i Stockholm.
   – Jag har arbetat i flera år med att porträttera och dokumentera 23 människor som överlevde Förintelsen, berättar Sanna Sjöswärd.


Sanna Sjöswärd, fotograf med Stort Hjärta, berättade om sitt liv och sitt arbete med "Fading Stories" på Fotografiska i Stockholm.

Hon har gjort det med stor omsorg. Lärt känna människorna för att få dem att våga ställa sig framför kameran och öppna sig – många av dem har aldrig berättat om hemskheterna tidigare, om hur de mist föräldrar, syskon och andra släktingar i koncentrationslägren.

Utställningen är gjord i samarbete med Raoul Wallenberg Academy och lockade 500 besökare till vernissagen, däribland statsminister Stefan Löfven. Men Sannas gripande historia började långt tidigare: på ett barnhem i Teheran.
   – Min mamma hade ingen möjlighet att ta hand om mig. Ibland kom hon till barnhemmet och hälsade på mig och jag undrade vem hon var, säger Sanna.

Vid fyra års ålder adopterades hon till en familj på Lidingö och i skolan blev hon mobbad.
   – Jag hade ju mörkt hår och en stor näsa och stack ut. Dessutom var jag ganska utåtagerande. Min pappa uppsökte ibland mobbarnas föräldrar för att de skulle tala sina barn tillrätta, men det hjälpte föga.

För 19 år sedan började Sanna försöka spåra sin iranska familj.
   – En iransk tidning skrev om mig och mina efterforskningar och till slut hittade jag min mamma och mina tre syskon, berättar Sanna som sedan dess har gjort otaliga besök i Teheran för att lära känna sin iranska familj.


Sanna och mamma i Teheran. Ombytta roller – Sanna i svart heltäckande dräkt medan mamma fick ta på sig västerländska kläder. Foto: Sanna Sjöswärd.

Hon har dessutom skrivit tre böcker – "Roots", "Eldsjälar" och "Min mamma är en iransk prinsessa", den senare har i dagarna dessutom kommit ut som ljudbok.
   – Men mitt arbete blir aldrig klart, jag hittar ständigt nya saker att fotografera och berätta om under mina resor till Iran.

Sanna Sjöswärd berättade och visade bilder i nästan två timmar och efteråt var publiken tagen av alla känslor som Sanna frambringade i sina berättelser.
   – Fantastisk berättelse, jag är alldeles tagen, säger Lena Johansson, en av Konstgillets besökare.


Sanna och publiken. Sanna håller i kameran. Foto: Sanna Sjöswärd.

Sanna kontrar:
   – Plötsligt händer det! En underbar, härlig och inspirerande publik som lyssnar under en timme och femtio minuter ...


Målarmästare Ken Kennard (t h) i intensivt samspråk med Sanna efter hennes föredrag.

 

Här kan du läsa mer om Konstgillet och dess kommande aktiviteter >