MENY
Han är karl för din hatt
SJÄLVLÄRD. Jesper Lagercrantz hade ingen möjlighet att gå proffsutbildning, därför tränade och tränade och tränade han på egen hand.

Han är karl för din hatt

28.10.2019 | Text & Foto: Tommy Schönstedt
KONSTGILLET | En order gick ut till alla deltagare: "Du ska ha en hatt på dig!". Tja, vad ska man annars göra när man besöker en av Stockholms få och exklusiva hattmakare? Jesper Lagercrantz heter han. "Jag har vansinnigt roligt på jobbet", säger han.

Det finns inte många hattmakare av rang i Sverige. Men Jesper Lagercrantz, 43, är en av dem. Han har sin ateljé i ett litet krypin på Söder i Stockholm och jobbar dessutom på Hattbaren på Götgatan (där kung Carl Gustaf köper sina hattar) och på NK, där Jesper saluför sitt eget hattmärke JCH Lagercrantz (Jesper Carl Halvar).

Det var till hans lilla ateljé på Bjurholmsplan som Konstgillet åkte för att lyssna till hans berättelse om hur en hatt blir till – och skåda hans olika hattmodeller.

Och titta på bilden, inte var det många i Konstgillet som trotsade ordern om att bära hatt ...


HATTEN PÅ FÖR JESPER. Konstgillets medlemmar besökte hattmakaren Jesper Lagercrantz (längst fram) ateljé på Söder i Stockholm där han tillverkar hattar under sitt eget varumärke.


I HATTEN. Det egna varumärket "JCH Lagercrantz".

Hur blir man hattmakare?
   – Jag hade tyvärr inte möjlighet att gå någon utbildning och ta gesällbrev, så jag är i stort sett självlärd, säger Jesper.

Så här gick det till:
Jesper jobbade som distributör för ett amerikanskt klädmärke, vars sortiment också bestod av hattar.
   – Jag åkte runt i landet och besökte flera hattaffärer. Jag var förtjust i hattarna som väckte min nyfikenhet. Så jag gick på olika loppmarknader och köpte gamla hattar som jag dissekerade genom att sprätta upp dem i sömmarna och sedan sy ihop dem igen.

Så kom han i kontakt med Sveriges Televisions legendariske hattmakarmästare Mark Eriksson, som lärdes upp av "Hattfrasse" på SVT.
   – Jag träffade Mark Eriksson och började ställa en massa frågor om hattmakeri, och till slut sa han, "att om du är så intresserad kan du väl titta på när jag gör hattar – och jag kan se när du tillverkar dina hattar."
– När jag hade tillverkat hundra hattar tyckte jag att jag kunde det.

Jesper Lagercrantz, som också är sångare och musikant (känd som Jeppe Körsbär) har gjort hattar i fem, sex år, och startade sin egen affärsverksamhet för snart två år sedan. Efterfrågan är stor och många hattentusiaster kommer med egna önskemål om hur hatten ska se ut.

Jesper har en mängd hattar och hattämnen i sin ateljé: hattar av bäverhår, hattar av kaninhår, hattar av ull.
   – Förr i tiden behandlades pälsarna med kamelurin för att få fram det mjuka underhåret, men hattmakarna blev knäppa, de blev desorienterade, fick hjärnskador och dog i förtid när de ångade hattarna och fick i sig ångan från kamelurinen. Det blev slut på att använda kamelurin, så i stället använde en del hattmakare sin egen urin, berättar Jesper Lagercrantz.

Han tillverkar både filthattar och stråhattar.
– Sedan gammalt lägger man filthatten på hyllan den 15 maj och tar på sig stråhatten ...
Jesper säger att han lär sig något nytt för varje hatt som han tillverkar.
– Att tillverka hattar är vansinnigt kul.


Maud Furusjö älskar sin filthatt.


Ditte Grimgarn tar på sig hatten vid högtidliga tillfällen.


Hans Alktun hade hatt i sin ungdom, nu är det keps som gäller.


Monica Nilsson är stolt – hon har tillverkat sin egen hatt.


Jan Nordelöf kände sig upprymd när han plockade fram hatten.