MENY
Hantverkare, så vill de politiska partierna vinna din röst i valet
Moderator K-G Bergström och Josef Fransson (SD), Peter Helander (C), Sofia Fölster (M), Said Abdu (L) och Penilla Gunther (KD).

Hantverkare, så vill de politiska partierna vinna din röst i valet

07.03.2019
AKTUELLT | Digitalisering, regelförenklingar och kompetensförsörjning. Det är några av de frågor som de åtta politikerna som deltog i Stockholms Hantverksförenings politikerdebatt hade identifierat som viktiga för småföretagare. Det blev en livlig debatt under ledning av moderatorn K-G Bergström.

Stockholms Hantverksförening anordnade vårens hetaste debatt, den enda med hantverksfokus. I debatten deltog näringslivspolitiska talespersoner från samtliga åtta riksdagspartier. Kvällen inleddes med att varje debattör fick tre minuter var att presentera sitt parti och hur de vill driva de frågor som är viktiga för hantverksföretagare. Kvällens moderator, journalisten K-G Bergström, lät politikerna tala i storleksordning baserat på resultatet i valet 2014.

David Lindvall (S) fick därför inleda. Han poängterade att kompetensförsörjningen är viktig och att regeringen därför har satsat stort på yrkesutbildning. Socialdemokraterna vill förenkla reglerna för företagare och skynda på digitaliseringen. Det ska också bli enklare att anställa.

Sofia Fölster (M) poängterade att företagen och företagande är en fråga som är viktig för hela samhället. Utan deras skattepengar skulle vi inte kunna ha vård, skola eller omsorg. Hon anser därför att det är sjukt att företagarfrågor kommer i skymundan.

Sofias intresse för politik föddes när hon i skolan bedrev ett UF-företag. Som UF-företagare behövde hon inte betala skatt, däremot behövde hon fylla i alla blanketter – som träning. Då insåg hur stor del av det hon skulle tjäna som skulle gå till skatt och bekosta sådant som gratis bio, även om en del naturligtvis går till nyttiga saker. Enligt Sofia har regelbördan ökat de senaste åren. Det behövs tydliga gränser för handläggningstid.

Josef Fransson (SD) inledde med att berätta att han känner starkt för hantverksyrkena efter att ha byggt 30 meter kalkstensmur förra sommaren. Hans parti ser framförallt småföretag som väldigt viktiga. En av de dyraste reformerna de har föreslagit är att ta bort anställningsavgifter för de tre först anställda. Även LAS vill de förändra genom att öka undantagen från två till fem för små företag. Ett av partiets förslag är en ny anställningsform för lärlingar.

Axel Hallberg (MP) anser att småföretag är viktiga för att skapa jobb och bygga välstånd. Det är viktigt att kunna starta sitt företag snabbt och kunna bedriva verksamhet. Även renovering av hyresfastigheter är en viktig fråga för hans parti.

Som ett av Grön Ungdoms två språkrör är Axel ute och föreläser mycket i skolor. När han kommer till yrkesutbildningar på gymnasier ser han att eleverna trivs med sina utbildningar, medan de högstadieelever han träffar inte ens funderar på att gå de utbildningarna, något Axel funderar på vad det kan bero på.

Peter Helander (C), är en före detta pilot som har varit anställd av såväl Flygvapnet som SAS. Parallellt med detta var han också egen företagare. Han klagade på att inget hände inom politiken när någon sa: ”Men gör något själv då, gubbj**el!”. Peter blev så småningom kommunalråd och sitter nu i riksdagen.

Hans parti vill ta bort sjuklöneansvaret för små företag. Även LAS är något som Centern vill ta bort. De anser att det behövs fler enkla jobb. För de som inte fixar grundskolan vill Centern ha yrkesskola. De vill också ta bort åldersgräns för att starta eget företag.

3:12-reglerna vill Centern förenkla. Partiet vill både höja och utöka RUT-avdraget och införa ett miljöavdrag som ska vara en variant av ROT-avdraget.

Birger Lahti (V) arbetade 30 år i skogen innan han blev politiker. Som ung var han på väg att bli hantverkare. Tillsammans med några vänner ville han och några vänner börja producera likkistor, men efter mothugg från kommunen fick de lägga ner planerna.

Birger erkände att Vänsterpartiet inte har haft fokus på småföretagare. Liksom Centern anser de att sjuklöneansvaret för anställda ska tas bort för småföretag. Enligt Birger är bra medarbetare ofta aktiva på fritiden, så det är inte rätt att ett företag ska behöva betala för exempelvis en skada som en anställd har fått genom att utöva en hobby.

Birger träffar en hel del företagare och menar att många av dem tycker att det är ganska bra att vara företagare. Det som är svårt är att hitta bra personal.

Said Abdu (L) är en av blott 12 personvalda riksdagsledamöter. Han har en företagarbakgrund och har även varit ordförande för Företagarna i Trollhättan. I den rollen har han också delat ut gesällbrev.

Saids parti Liberalerna tror på människans fria vilja och självbestämmande. Liksom flera av de andra debattörerna tog Said upp regelförenklingar och kompetensförsörjning som viktiga frågor. ”Det är orimligt att många av de företagare som bekostar välfärden inte får ta del av den”, sa Said.

Penilla Gunther (KD) har en bakgrund som företagsutvecklare. Även hon tog upp kompetensförsörjning som en viktig fråga. Att våga anställa är en viktig fråga för företagare, menade hon. Även matchningsproblematiken måste lösas. Utbildar folk sig till det som företagen behöver? Småföretag och industri behövs – och även kringtjänster och underleverantörer till de större företagen.


Birger Lahti (V), Axel Hallberg (MP) och David Lindvall (S) tillsammans med moderator K-G Bergström.

När alla partier hade fått presentera sig och sina frågor intog Stockholms Hantverksförenings kommunikationschef Caroline Eriksson scenen för att presentera några av de frågor som Hantverkarna driver.

  • Utan utbildning – inga hantverkare. Det är färre och färre som väljer hantverksutbildningar på gymnasiet och dessa utbildningar pausas därför eller läggs ner. Sverige behöver utbildningar som leder till jobb, inte arbetslöshet.
  • Validering av nyanländas yrkeskunskaper. Det behövs mängder med olika hantverkare – ändå kan nyanlända få ”sitta på bänken” i flera år innan de kommer ut i jobb, för hantverksyrken valideras inte.
  • Integration och tillväxt. Jobb för nyanlända är inte bara subventionerade jobb i vården. Många hantverksyrken är bristyrken. Hur kan vi hantverkare hjälpa till?
  • ROT och RUT har bidragit med tusentals vita jobb, ändå väljer sittande regering att sänka avdraget. Våra medlemmar får nu åter frågor om att ta emot svart betalning. Det är inte acceptabelt.
  • Generationsväxling. Det behöver bli lättare att växla över till nästa generation eller sälja verksamhet till annan hantverkare.
  • Att starta ett nytt företag är tufft. Många hinner inte arbeta upp kapital och kunder utan går omkull redan under första året. Därför efterlyser Hantverkarna skattebefrielser eller skattelättnader för nystartade företag.
  • Sverige är europamästare i höga arbetsgivaravgifter, något som påverkar arbetskraftsintensiva branscher som olika hantverksyrken. Det är först nu företagen börjar återhämta sig efter höjningen av arbetsgivaravgifter för unga 2014. Hur ser de olika partierna på arbetsgivaravgifterna?
  • Cirkulär ekonomi bidrar till att ekonomin blir mer av en värdecykel än en värdekedja. Hur vill partierna gå tillväga för att ställa om till en cirkulär ekonomi?

Hantverkarnas lista låg till grund för debatten som följde.

Utbildning

(MP) ansåg att eleverna behöver få mer information inför utbildningsval. Gymnasieutbildning ska leda till högskolebehörighet.

(C) vill satsa på yrkesskolor. Det är inte bra att utbildning inte leder till högskolebehörighet.

Generationsväxling

(V) ansåg att det är svårt att få riskkapital till övertagande av företag.

(M) undrade varför översynen av 3:12-reglerna som var menat att förenkla för företagare istället blev en skattehöjningsutredning.

(S) svarade att många företagare tar ut utdelning istället för skatt och det är problematiskt.

(L) höll med (M). Regeringen riktar in sig på att beskatta småföretag och småföretagare hårdare. Exempelvis när det gäller sjuklön. Småföretag kan inte ta sådana kostnader.

(S) vidhöll att 3:12-reglerna behöver ses över. Vill gärna få fram ett förslag som är liknande det som låg.

ROT & RUT

(V) påpekade att RUT och ROT var en bra arbetsmarknadsåtgärd, men träffar inte rätt. Systemet gynnar de rika. Det är bättre att lägga pengar på att rusta allmännyttan. Det är inte rimligt att svenska folket ska betala för de rika.

(SD) ser RUT som en möjlighet till fler enkla jobb för de som inte har utbildning. De vill satsa på de som är över 65 år som ska kunna utnyttja RUT upp till 100 000 kr per år. De vill också införa ett särskilt kulturarvs-ROT för att bevara kulturminnen.

(C) vill höja RUT-avdraget och införa gröna avdrag, till exempel för att montera solpaneler.

(S) anser att avdragen diskriminerar boende i hyresrätter, men att det inte är den mest angelägna frågan för dem.

(MP) poängterade att reparation av vitvaror har införts.

(L) gav ett löfte: Alliansen kommer utveckla och höja avdraget till 75 000 kr per år om de vinner valet.

(KD) vill införa ett installations-ROT som ska kunna utnyttjas vid inköp av varor som behöver installeras i hemmet.

Arbetsgivaravgifter

K-G Berström bad debattörerna att svara genom handuppräckning på vilka som vill sänka arbetsgivaravgifterna. Alliansens händer for genast i luften.

(MP) vill införa ett växa-stöd för småföretag.

(SD) vill ge småföretagen 30 000 kronor tillbaka på skatten för upp till tre anställda.

(C) vill sänka arbetsgivaravgiften för nyföretagare.

(M) ansåg att vi har höga skatter på tjänster. Det är bättre att köpa tjänster än att köpa nytt. Det är alltså bättre att gå till skomakaren och laga skor än att köpa nya skor.

(L) vill införa ingångsjobb där man inte betalar arbetsgivaravgift de första tre åren.

Validering

(KD) ansåg att vi borde använda Nordiskt Valideringsforum mer.

(S) poängterade att vi har tagit emot många de senaste åren.


Moderator K-G Bergström och politikerna samtalar innan debatten sätter igång.

Moderator K-G Bergström öppnade upp för frågor från publiken. Det var många som ville ställa sina frågor till politikerna. Först ut var Tone Lyche från YrkesMassörerna, som undrade hur politikerna vill förenkla för företagen, om de har något konkret förslag. Som ensamföretagare jobbar man mycket och försöker hålla reda på alla regler samtidigt som man ska hjälpa sina kunder.

(V): Digitalisering gör det lättare.

(C): Vill ha lättare system, exempelvis kunna skjuta in deklarationen direkt från redovisningssystem.

(SD): Organisationer ska kunna skicka konkreta frågor till regeringen som de måste svara på.

Lena Blomkvist som driver egen firma, sa: ”Ni glömmer att alla enmansföretagare som är en person som ska försörja sig, ställs utanför trygghetssystemet. Avgifter ska betalas in trots att du inte ens kan ta ut lön. Vi får inte ens ta del av friskvärdsavdrag.”

(MP): Vi har börjat kolla på det.

(KD): Vi vill jämställa de olika bolagsformerna. Första året vill vi att man ska få behålla sin SGI för att känna sig trygg.

Stefan Fritzdorf, ordförande i Hantverkarna Stockholm och ägare till en cafékedja, hade ett medskick till deltagande politiker där han berättade att olika myndigheter ställer olika krav som oftast inte är kompatibla. Ena dagen hade han en hälsovårdsinspektör i sitt bageri som påpekade att golven var för knottriga i hans bageri, nästa dag kom en arbetsmiljöinspektör till bageriet och sa att golven ska vara knottriga. Det vore bra om de olika myndigheterna kunde hålla sig till en gemensam linje. Stefan påpekade också att han under den här mandatperioden inte har kunnat anställa en enda person eftersom arbetsgivaravgifterna har gått upp.

(S): Det är oacceptabelt. Men många av bestämmelserna beror på EU.

(M): Något som alliansen införde var att räkna på vad konsekvensen blir för berörda vid regeländringar, men det gör inte sittande regering. Vill stärka regelrådet.

Claes Wallenberg, även han från YrkesMassörerna, efterlyste en ”flatrate”, kanske upp till en kvarts miljon.

(KD): Värt att utreda. Får vi makten skulle vi utreda det.

K-G Bergström påpekade att det inte längre är nödvändigt för små bolag att ha revisor.

(S): Riksrevisionen säger att det blev katastrofalt. Det har blivit svårare och längre handläggning.

(V): Tror ni att vi politiker går in på jobbet på måndag morgon med inställningen att jäklas med företagare?

Fler frågor än så hanns inte med innan tiden var ute. Politikerna dröjde dock kvar för att prata med publiken. Många tog chansen att ställa sina frågor direkt till politikerna, som generöst svarade så mycket de hann både inne i lokalen och ute på gatan innan de begav sig hem.