MENY

Heléne bullade upp för Konstgillet

02.12.2021 | TEXT & FOTO: TOMMY SCHÖNSTEDT
KONSTGILLET | Framgångsrik och högavlönad civilekonom och it-konsult störtade nedför Kebnekaise, överlevde mirakulöst och blev framgångsrik bagare. Det här är berättelsen om Heléne Johansson, 54, superentreprenör och energiknippe.

Hört talas om Brunkebergs Bageri & Bistro på Birger Jarlsgatan, Brunkebergs Bageri på Dalagatan och Brioche i Alvik i Stockholm? Inte? Här får du veta.

Konstgillet inom Hantverkarna i Stockholm samlades för julavslutning på "Brunkan" på Birger Jarlsgatan härom kvällen. Landgångar, vin, öl, kaffe och himmelskt goda bullar. Och så Heléne Johanssons egen berättelse om ett något ovanligt karriärbyte och framför allt en berättelse om stenhårt arbete, alldeles för lite sömn och en ofantligt stor portion passion. Visst, hon säger stundom "Jag älskar dig!" till sambon Mathias Forslund, men oftast slinter Helénes tunga och frambringar "Jag älskar deg" i stället ...


KALASMAT. Konstgillets medlemmar åt landgångar, drack vin och käkade bullar.

Så här började det: Heléne, då 36 år, jobbade på ett av de första stora it-företagen, där hon satt i ledningsgruppen. Cheferna fick för sig att de skulle bestiga Kebnekaise (2 096 meter över havet).
Fem personer utan någon större klättervana i samma klätterrep ...

   – Plötsligt störtade vi fem hundratals meter och jag tänkte, att "är det så här mitt liv ska sluta..."

   – VD:n låg nere i en djup ravin. Alla bröt fötterna och tvingades kravla oss fram. Vädret var uselt, sikten var dålig och ingen räddningshelikopter kunde landa. Där låg vi i flera timmar, men vi överlevde, berättar Heléne Johansson.

När gänget så småningom kom hem med sina brutna fötter till Stockholm började hon fundera på hur hon ville ha det i livet.

   – VD:n fick sparken och marknadschefen sade upp sig. Då gick jag in till chefen och sa att jag kunde tänka mig att sluta om jag fick några månadslöner.

– Jag visste inte vad jag skulle göra, men under en av mina dagliga promenader passerade jag ett gammalt café och bageri som var till salu. Jag hade ingen vana vid att baka, men jag slog till och köpte företaget. Jag skaffade en prenumeration på tidningen Bröd, jag gick förbi Tösse-bageriets skyltfönster varje dag och kikade på deras bakverk och jag övade på att baka hemma i köket och renoverade caféet en hel sommar och startade rörelsen 2002.

   – På den tiden var det inte så många bagerier i Stockholm som bakade surdegsbröd och att vi gjorde det spred sig som en löpeld, berättar hon.

Nu äger Heléne Johansson tre ställen – ett på Birger Jarlsgatan, där hon också serverar mat, ett på Dalagatan och ett i Alvik i Bromma och omsätter nästan 25 miljoner kronor.


JOBBAR JÄMT. Heléne Johansson, 54, har tre bagerier i Stockholm och vet knappt vad ledighet är. Härom kvällen höll Konstgillet sin julavslutning hos henne på "Brunkan" på Birger Jarlsgatan.

Sju år efter starten skrev Heléne en bok om bröd, den blev succé och trycktes i flera upplagor med en total upplaga av 60 000 exemplar. Sedan dess har hon skrivit ytterligare en bok.

   – När jag ser tillbaka på den tiden, att jag skrev böcker, tror jag nästan inte att det var jag – jag jobbar ju jämt ...


SUCCÉ. Sju år efter debuten som bagare skrev Helén en bok om bröd som sålde i 60 000 exemplar. Det är svårslaget i den genren.

Hennes måtto är att alltid baka bra produkter – helst de allra bästa.

   – Jag tycker att det är superroligt varje dag, jag tycker att det är härligt att jobba och om man ska vara bagare måste man ha passionen.


UPPSKATTAT. De som kom till "Brunkan" var imponerade över Heléne Johanssons engagemang, passion och energi.

HELÉNES DEGKNEP

  • Tid och tålamod är det viktigaste för att sköta en deg.
  • Somliga bröddegar behöver jäsa/vila i upp till 72 timmar.
  • Knåda, knåda, knåda. Degen ska vara som en mjuk, fluffig mage.
  • Dra ut degen, helst ska man kunna se igenom den när den är klar.
  • Stora matbröd gräddas i 200-225 grader i 20-25 minuter och ska ha en hård skorpa.