MENY
Konstgillet minns 1989
Juanjo Hervias, museipedagog och fotbollstjärna, berättade med inlevelse om vad som hände under 1989.

Konstgillet minns 1989

12.11.2019 | Text: Brittinger Schönstedt. Foto: Ken Kennard & Brittinger Schönstedt.
KONSTGILLET | Upplösta gränser, befrielse och frihet. Men också stor dramatik. 1989 är året som de flesta av oss minns. Orsak: Berlinmurens fall och kommunismens sammanbrott. Det blev Konstgillets medlemmar påminda om under visningen på Nationalmuseet härom kvällen. Men frågan är: Vad minns vi i övrigt från 1989?

Spanjoren Juanjo Hervias, 36, museipedagog och elitspelare i fotboll (Östersund, AFC Eskilstuna och Frej) var guide genom hela året 1989 – det år som Nationalmuseum gjort en stor utställning om.

Och det är ju tämligen givet att man gör.

Politiskt, kulturellt och framför allt geopolitiskt skedde mycket det här året när Berlinmuren föll – utan att Gorbatjov i Sovjetunionen skickade trupper.

Det var året som gav världen och människorna framtidshopp.
Det var året när gränser löstes upp och gav människor frihet.
Det var året när artisten Madonna gjorde hiten "Like a prayer" – en början till hennes storartade karriär.
Men det var också året när regimen i Kina lät krossa unga demonstranter på Himmelska fridens torg i Peking.
Ja, på sista bilden finns en sammanställning av de stora händelserna.

Frågan är vad vi själva kommer ihåg, minns vi så långt tillbaka som för 30 år sedan.
Frågan gick till en handfull medlemmar i Konstgillet.

Lena Johansson, 67:
   – Jag minns Berlinmurens fall och demonstrationerna från Prag mest. Och Apartheidregimen som kollapsade i Sydafrika. Och så dödsdomen mot författaren Salman Rushdie och Kerstin Ekman som avgick i protest från Svenska Akademien.

Carina Kennard, 67:
   – Jag minns att Michail Gorbatjov blev ordförande för kommunistpartiet i Sovjet 1989 och att det kändes lovande. Det ledde också till att Europa kom ihop och det blev lite mer demokrati i flera stater.

Ken Kennard, 66:
– Du frågar en gammal målare vad jag minns trettio år tillbaka i tiden (skratt). Min svåger Manny var född i Östtyskland, hans pappa som var jude dog i tyskarnas koncentrationsläger. Mannys familj bodde i Östberlin. Vi besökte Berlin och efter murens fall kunde vi åka till Östberlin och tillsammans med Manny försöka hitta hans barndomshem. Men det gick inte att hitta. Däremot passade vi på att hugga bitar från muren. Jag hade dem i en påse, men kastade dem till slut.

Ewy Höglund, 69, har ett minne från 1989:
   – Vi åkte till Tjeckien där vår son Stefan, då 11 år, som var med i Älta IF spelade en hockeyturnering. Vi vann de flesta matcher.

Hennes man Anders Höglund, 72:
– På den tiden jobbade jag på Svenska hockeyförbundet och såg hur Globen byggdes och successivt växte. Jag var med på invigningen 1989.


Det hände mycket och minnena klarnade för bland andra Lena Johansson (längst t h) som också minns dödsdomen mot Salman Rushdie 1989.


Birgitta Holmström (t h) har också många minnen från 1989.


I Polen användes kulturen som en påverkan för att slippa kommunismens bojor. Solidaritet hade en affisch med Gary Cooper från filmen "Sheriffen". Men i handen bar han en valsedel i stället för revolver.


Den berömde porträttfotografen Hans Gedda porträtterade Nelson Mandela.


Det var stor uppslutning när Konstgillet besökte Nationalmuseet. Konstgillet tar med öppen famn emot fler medlemmar, så anslut dig, du också.


Oj, vilket händelserikt år 1989 var. Minns du allt det här?