MENY
Konstgillet, Warhol och en praktskandal på Moderna Museet
Guiden Louise Borgstrand berättade för Konstgillet om Andy Warhol-utställningen på Moderna Museet i Stockholm.

Konstgillet, Warhol och en praktskandal på Moderna Museet

27.02.2019 | TEXT & FOTO: TOMMY SCHÖNSTEDT
KONSTGILLET | En vanlig reklamtecknare som blir världsberömd och förmögen konstnär. Det kan inte ske, tyckte många. Men Andy Warhol var ingen vanlig reklamtecknare. Han var helt enkelt Andy Warhol – mannen som vågade utmana och som vann på upploppet. För 50 år sedan var han på Moderna Museet i Stockholm. Nu är han tillbaka.

Nåja, Andy Warhol är död sedan drygt 30 år, men hans konst är tillbaka och det var den som medlemmarna i Konstgillet inom Stockholms Hantverksförening var nyfikna på.

Andy Warhol – popkonstens andlige fader – bjöds in till Moderna Museet 1968 av dåtidens chef Pontus Hultén. Det var första gången som Andy Warhols konst ställdes ut i Europa.

Ulf Linde, ledamot av Kungliga Akademien för de fria konsterna samt Svenska Akademien, skrev konstkritik i Dagens Nyheter på den tiden. Han tyckte helt enkelt att Andy Warhols konst var skit. Men i Aftonbladets recension 1968 fick han lovord. Det berättade Moderna Museets museipedagog Louise Borgstrand som var Konstgillets guide och (med bravur) historieberättare.

Och så till en av de största konstskandalerna i Sverige i modern tid:

2007, efter Pontus Hulténs död, avslöjade tre Expressenreportrar – Micke Ölander, Christian Holmén och Leo Lagercrantz – att kopior av Warhols Brilloboxar som Pontus Hultén hade låtit tillverka såldes som Stockholmstyp (från 1968) var falska. Hultén hade själv skrivit äkthetsintyg. Två år tidigare hade han donerat tre Brilloboxar till Moderna Museet, men när det uppdagades att de var falska kopior togs de bort ur Moderna Museets katalog.

Besöket på Moderna Museet var mycket uppskattat av Konstgillets medlemmar.

– Men utan guiden Louise Borgstrand hade det inte varit lika givande, hon var en fantastisk berättare, säger den mångåriga medlemmen Maud Furusjö.

Louise Borgstrand berättade livfullt om popkonstens andlige fader Andy Warhol (1928-1987).

 

Brilloboxarna – ett av konstnärens mest kända verk. Men det blev skandal när det avslöjades att flera falska Brilloboxar fanns på Moderna Museet.

 

Intresset bland konstgillets medlemmar för att titta på Andy Warholutställningen var på topp.

 

Johan Rosengren, jurist och tidigare medarbetare i Hantverksföreningen, njöt av Warhol.

 

Målarmästaren Ken Kennard betraktade ett av Andy Warhols mest kända citat från 1968.

 

Marilyn Monroe (1926-1962) dog av en överdos. Bilderna av henne blev en av Warhols mest kända konstverk. Svenske fotografen Leif-Erik Nygårds tog för övrigt den sista proffsbilden av Marilyn några veckor före hennes död.