MENY
Lerins nyaste lärjungar
Akvarellmästaren Lars Lerin har i två år arbetat med sina lärlingar i en SVT-serie. Om du missat den – se den på SVT Play. Foto: SVT.

Lerins nyaste lärjungar

14.06.2019 | TEXT & FOTO: TOMMY SCHÖNSTEDT
KONSTGILLET | KARLSTAD. Från ensamhet, rädsla och ångest till glädje, mod och kamratskap. Ni har väl följt "Lerins lärlingar" i SVT. Nu har konstnären Lars Lerin, 65, fått ytterligare 42 lärjungar. De tillhör Konstgillet och har också blivit på mycket bättre humör ...

Buss till Karlstad och Alsters Herrgård – nationalskalden Gustaf Frödings minnesgård.

Dagen därpå gamla danspalatset Sandgrund där akvarellmästaren Lars Lerin ställer ut, Ölme prästgård med kanonmat i Kristinehamn och världens största Picassoskulptur – allt guidat av proffset Eva Jimsdotter. Och arrangerat av Ewy och Anders Höglund, spindlarna i nätet. Se så roligt vi har i Konstgillet inom Stockholms Hantverksförening.

– Det var några som i sista stund hoppade av på grund av sjukdom, annars hade vi fullt i bussen. Intresset för resan har varit väldigt stort eftersom vi lyckades sy ihop ett så bra program, säger Ewy Höglund i Konstgillets styrelse.

Det började i Alsters Herrgård, där guiden Sandra Warnqvist berättade om Gustaf Frödings liv och kiv som slutade i moll 1911 – samma år som han blev nominerad till Nobelpriset i litteratur.

Lars Lerins utställning i Sandgrund var förstås höjdpunkten. Mannen har så stor produktion att man undrar om han någonsin sover ...

Guiden Robert Gustafsson säger:
– Förutom alla tavlor som han målat har han också gett ut 64 konstböcker. Men vill man köpa en tavla är det inte så lätt, Lars är inte så pigg på att sälja. Bästa sättet att komma över en Lerintavla är att köpa på något auktionshus. En tavla som är cirka en meter bred går för omkring 200 000 kronor.

I mitt arbete som journalist på Expressen intervjuade jag Lars Lerin för inte så många år sedan. Jag frågade:
Du tycker inte om att sälja dina tavlor – varför?
– Nej, det tråkiga med det här är ju att det ska vara produkter som ska ut på en marknad, och det är inte så roligt. Därför tycker jag inte om att sätta ramar och glas på mina tavlor. Jag ser mina tavlor som projekt som aldrig tar slut. Jag kan återvända till bilderna och måla vidare, det kan jag ju inte om de är sålda, svarade Lars Lerin.

Men du ska ju leva också?
– Javisst, men jag kan klara mig ändå. Jag gör ju böcker och allt möjligt. Och så har jag Sandgrund i Karlstad där jag året runt visar tavlorna.

Lars Lerin är nykter sedan många år – och har funnit kärleken i brassen Manoel "Junior" Marques Lerin, 42, som han har två barn med.

Varför började du dricka, vet du det?
– Det berodde på att jag var så blyg och nervös. Drickandet gav mig mod att göra saker och gå på konstskola och försöka träffa kärlek, det som jag var så jätterädd för.

Och så pratade vi om Monica Zetterlund. Jag frågade:
Hur var det egentligen med din korta romans med Monica Zetterlund?
– Det var väl ingen direkt romans, men vi träffades och hade kontakt med varandra. Vi är ju från Värmlandsskogarna bägge två. Vi drack och så skulle hon ge mig en kyss – det var inte så lyckat, jag har ju inte den läggningen. Monica var en väldigt kärleksfull person. Vi träffades inte för att vi skulle vara ihop, vi träffades för att hon skulle gå i kurs hos mig, hon skulle lära sig måla. Hon var inte kär i mig, det var bara såna där idéer man kan få när man dricker och festar, svarade Lars Lerin.

Och så hade du kunnat bli född som Christer Sjögren?
– Ja, min pappa var förlovad med Christer Sjögrens mamma, men det blev ingenting. Annars hade vi inte haft några Vikingarna och inte några akvareller heller. Eller så hade det blivit tvärtom ...

Till hösten blir det full fart i Konstgillet igen. Då väntar bland andra den prisade fotografen Sanna Sjöswärd och den kände hattmakaren Jesper Lagercrantz på oss – så häng på!


Ewy och Anders Höglund var Konstgillets researrangörer.


Ditte och Lars Grimgarn uppskattade besöket på Alsters Herrgård utanför Karlstad. De tittade bland annat på statyn av Gustaf Fröding.


Sandra Warnqvist kan det mesta om Gustaf Fröding.


Robert Gustafsson berättade bland annat om Lars Lerins målningar från Sibirien.


– Titta på Lars Lerins målningar. Men det är inte lätt att köpa en av hans tavlor, säger guiden Robert Gustafsson.


Säg det med ett leende! Anders Höglund samlade en grupp medlemmar som ville bli fotograferade.


Picassoskulpturen som föreställer Pablo Picassos hustru Jaqueline är 15 meter hög och står utanför Kristinehamn.