MENY
Ska mode få styra hur vi bygger samhället?
Stadshuset i ett skåp i Stadshuset, där beslut snart tas om att lägga ner den enda gymnasieutbildningen med hantverksprogrammet finsnickeri i Stockholms stad. Foto: Jenny Thörnberg.

Ska mode få styra hur vi bygger samhället?

07.03.2019
UTBILDNING | En full klass finns till höstens kursstart på Finsnickarskolan på kommunala S:t Eriks gymnasium. Ändå kommer skolan inte att ta in några elever till hösten. Hur kan det komma sig? Den frågan ställer Stockholms Snickarmästarförening i ett öppet brev till skolborgarråd Olle Burell (S).

Just nu pågår en utredning om att lägga ner den enda gymnasieutbildningen med hantverksprogrammet finsnickeri i Stockholms stad. Ekonomiska skäl anges. Sanningen är att Stockholms stad har misslyckats med skolans organisation och rekrytering av ledare. Stora resurser i form av både tid och pengar har lagts på interna maktkamper. Notan står stadens skattebetalare för. Och naturligtvis slår det hårt mot de elever som har tänkt sig en framtid som hantverkare och som nu får söka sig andra vägar ut i yrkeslivet.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos ”Var finns jobben” bedöms träarbetare och snickare ha goda chanser till arbete, såväl om ett år som om fem år. Det är något vi i Stockholms Snickarmästareförening kan skriva under på. Bara i Stockholm finns närmare 200 snickerier som alltid har behov av duktiga och kunniga möbel- och inredningssnickare och Finsnickarskolans elever håller den höga standard som vi och våra kunder förväntar oss. Hur kan man vilja lägga ner en utbildning som leder till jobb i en bransch som skriker efter personal?

Finsnickarskolan har funnits sedan 1937 och inte bara utbildat många duktiga hantverkare, utan även lagt ett utmärkt kunskapsfundament för elever som har sökt sig vidare till arkitekt-, design- och formgivarutbildningar. Med sig har de breda kunskaper om material, struktur och form som ger dem ett försprång gentemot de studenter som bara har teoretiska kunskaper. Sverige är världskänt för sin unika design och har många framstående designers. Ska något som är en sådan tillgång tas bort?

Utan hantverkare fungerar inte samhället. Inga kök platsbyggs av influencers. Inga möbler renoveras av ekonomer och inga teaterkulisser byggs av arbetsförmedlare. Ska vi bygga samhället på vilka gymnasieprogram som är på modet för tillfället kommer Arbetsförmedlingens väntrum snart att fyllas av influencers och youtubers. Där får de trängas med de 4 652 ekonomiassistenter som redan nu söker jobb i Stockholms län, enligt Arbetsförmedlingens kandidatdatabas – där också finns 2 255 personer som söker jobb som arbetsförmedlare.

Några utbildade möbel- och inredningssnickare kommer vi garanterat inte att träffa på där. S:t Eriks gymnasium är ett av landets blott tio gymnasier med hantverksprogrammet finsnickeri. Vi kräver att utbildningen ska få vara kvar. Årets nior har redan förlorat möjligheten att få utbilda sig vid Finsnickarskolan. Ta inte bort den möjligheten för kommande årskullar. Utbildning ska leda till jobb, inte arbetslöshet.

 

För Stockholms Snickarmästareförening,

Gustaf Lüning, Lövsättra Snickeri AB - Ordförande

Magnus Karlsson, KFK Snickeri AB - Vice ordförande

Erich Nörmann, Jiwes Snickeri AB - Kassör

Neil Jonsson, Neil Jonsson Snickeri AB - Vice kassör

Kjell Torlén, L.E. Svensson Snickeri AB - Sekreterare

Fredrik Sahlberg, Södermalms Snickeri AB - Vice kassör

Stefan Grahn, Ekskogens Snickeri AB - Klubbmästare

Erik Danielsson, Södermalms Snickeri AB - Suppleant

Ola Källström, Beslaget AB - Suppleant

Niclas Hedström, Rosendals Snickeri AB - Suppleant

Britt Mölleryd, St. Eriks Gymnasium - Adjungerad

Henrik Arnfeldt, Enskede Gårds Gymnasium - Adjungerad

Thed Lagersthedt, St. Martins Gymnasium - Adjungerad

Martin Altwegg, Carl Malmstens Skola - Adjungerad

Andreas Dahlström, Skivspecialisten AB - Adjungerad