MENY

Vårsalongen blev vår salong...

15.02.2022 | Text: Tommy Schönstedt / Foto: Lena Johansson
Vårsalongen på Liljevalchs har nästan blivit vår salong. Konstgillets, alltså. – Sedan vi startade konstgillet 2008 har vi varit på Vårsalongen minst tio gånger, säger gillets grundare Anders Höglund.

– Jaha, kommer ni i år också? Ni är som vanligt välkomna!

Ewy Höglund i Konstgillets styrelse möts av samma glada tillrop när hon år efter år kontaktar Liljevalchs på Djurgården för att boka en eller två visningar. Härom aftonen var det dags igen, och eftersom det ännu var covidrestriktioner och förbud mot trängsel blev konstgillarna indelade i två grupper.

– Det är många roliga och underfundiga konstverk, säger Lena Johansson, en av medlemmarna.

Guiden Karin Olsson Trollmo, 54, drog runt grupperna mellan de tolv salarna, där 150 konstnärer ställer ut sina verk. Säg vad Karin Olsson Trollmo i n t e kan om konst och Stockholm... Hon är en av de ledande auktoriserade Stockholsguiderna och dessutom ofta anlitad konstpedagog på Liljevalchs, Nationalmuseum, Millesgården och Moderna Museet.

– Karin gav oss en bra helhetsbild av konstverken. Hon är absolut en av de bästa guiderna som vi har haft under Konstgillets evenemang, säger Carina Kennard.

Om förra årets Vårsalong kändes "coronatyngd" och speglade isolering, handtvätt och ensamhet, så var utställarna tillbaka i "verkligheten" igen. Fast verklighet och verklighet... 

Gissa (ni som var med får inte säga något) vilket konstverk som hade högsta priset! Jo, det var Göran Brobergs nakne man som drar in magen. Han är din för en miljon kronor.


Konstpedagogen Karin Olsson Trollmo berättar om Göran Brobergs avklädde man i "Mästerverket". Priset är satt till en miljon kronor.

Konsten och arbetet med konst kan verkligen göra mycket med människan – både utövaren och betraktaren. Och läromästaren inte att förglömma.

Vi som tittade på SVT:s "Lerins lärlingar" för fyra år sedan minns säkert Johanna Backman, 30. Hon var då en osäker tjej från Värmland som nästan aldrig hade hållit i en pensel. Men tack vare Lars Lerins tips och glada tillrop vågade Johanna. Och nu vågar hon ännu mer.


Sexton självporträtt ställer Johanna Backman ut sedan hon vågade släppa taget under sina lektioner med Lars Lerin i TV-programmet "Lerins lärlingar".

– Hon hoppade över staketet för länge sedan, jag har inget mer att lära henne, sa Lars Lerin, 67, när Johanna fick ställa ut i Lerins konsthall på Sandgrund i Karlstad härom året. Och nu ställer Johanna – en av 3 000 sökande – alltså ut på Vårsalongen med sin tavla "30. Jag, jag själv & jag".

Johanna Backmans egen reflektion:
– Inspirationen till mina porträtt får jag av människor jag möter, ser i tidningar eller tv. Jag börjar alltid ett porträtt med att skissa konturerna och de karakteristiska dragen av personen jag ska måla. Det blir många kända personer och personer jag möter i min vardag – och eftersom jag möter mig själv varje dag i spegeln, blir det många självporträtt.


Rakel Bergman Fröbergs konstverk med en hög av stolar väckte både förundran och frågor och beundran.

Alla "konstgillare" kanske kan få inspiration att börja skapa. Den etablerade konstnären och scenografen Bernt Franckié Grünewald, 82, lärde ju ut en hel del under sin "målarkurs" med föreningens medlemmar för några år sedan.

Nu är det dags att börja söka till Vårsalongen 2023. Det enda som krävs är att du har fyllt 18 år – och vågar hoppa över staketet som Johanna Backman gjorde...